11 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg – Novi domaćin simpozijuma o Andriću

Andrićeva-sunčana-strana

Simpozijum „Andrićeva sunčana strana“ biće sjutra otvoren u Institutu „Dr Simo Milošević“ i trajaće do 14. oktobra.

Simpozijum je dio međunarodnog istraživačkog projekta „Andrić-Initiative: Ivo Andrić u evropskom kontekstu“.

Prisutnima će se na otvaranju obratiti menadžer Opštine Herceg Novi Dragan Šimrak, i Branko Tošković, rukovodilac istraživačkog projekta Instituta u Gracu „Andrić-Initiative: Ivo Andrić u evropskom kontekstu“.

Tokom tri dana biće predstavljene publikacije i radovi preko 60 autora iz 13 evropskih država: Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Austrije, Grčke, Bugarske, Rumunije, Poljske, Turske, Rusije, Ukrajine.

Na simpozijumu će biti razmotrena četiri tematska bloka koja se tiču Andrićevog nezavršenog (rekonstruisanog) romana „Na sunčanoj strani“, svjetlosti kao Andrićeve opsesije, njegove povezanosti sa Crnom Gorom i Herceg Novim, te stvaralaštvom jedinog Nobelovca među Južnim Slovenima u odnosu na druge pisce i kontekstu književnih pravaca i teorija.

Simpozijum u Herceg Novom održava se u godini kada je otvaranjem Kuće Iva Andrića u rekonstrukciji započeo simbolični povratak pisca u ovaj grad. Nakon izvođenja hitnih radova na sanaciji, objekat je otvoren za posjete i u njemu je održan niz umjetničkih programa koji su privukli na hiljade posjetilaca. U Kući je, prvi put u Crnoj Gori, izložena originalna Nobelova nagrada za književnost koju je Andrić dobio 1961. godine. Potpuna revitalizacije biće izvedena kroz prekogranični projekat Co.Co.Tour, do kraja 2020. godine.

Organizatori su Institut za slavistiku Univerziteta „Karl Franc“ u Gracu i Opština Herceg Novi.

Najčitanije