15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi, grad tolerancije i ljubavi, obilježio 640 godina od osnivanja

Akademija 640-godina od-osnivanja Herceg-Novog-avgust-2022 foto RTHN

Trodnevni program u čast 640 godina od osnivanja Herceg Novog i slave Manastira Savina završen je sinoć svečanom akademijom na Kanli kuli.

Za sjećanje na susret sa Patrijarhom predsjednik Opštine uručio je njegovoj Svetosti Svetostefansku Povelju, rađenu po zamisli arhitekte i konzervatora Srđana Marlovića,  uz umjetničku sliku Manastira Savina autora Nikše Kosića.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić uputio je izraze najdublje zahvalnosti Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom Porfiriju, koji je, kako je istakao,  učinio istinsku čast Herceg Novom odazivajući se na poziv da prisustvuje  obilježavanju 640. godišnjice od osnivanja grada i slave Manastira Savina.

-Značaj ovog događaja istorijski je za cijelu Boku i Crnu Goru, a ogleda se jasno i u ljubavi i poštovanju koju Vam iskazuje veliki broj građana koji su ispunili novske crkve, ulice i trgove kako bi Vam upriličili svečani i velelepni doček, rekao je Katić.

Patrijarh srpski Porfirije istakao je da je počastvovan Svetostefanskom Poveljom, koja će, kako je kazao, biti podsjetnik za nezaboravne dane provedene u Herceg Novom.

Akademija 640-godina od-osnivanja Herceg-Novog-avgust-2022 foto RTHN

– Ovaj jubilej značajan je za vas Novljane, Boku Kotorsku i Crnu Goru, ali i za Hercegovinu i naš narod, gdje god da živi. Ali značajan je i za našu crkvu u cjelini. Za to postoji mnogo razloga, a najvažniji je taj što su Herceg Novi i čitava Boka i dalje uz more na jugoistok, jedino mjesto gdje su Srbi pravoslavni hrišćani bili, i zahvaljujući junaštvu i mudrosti, opstali kao mediteranski narod – naveo je on.

Herceg Novi je za patrijarha grad u kojem svi koji dođu, prestanu da se osjećaju kao gosti.

– U Novom svi, a kažem i za sebe, imamo utisak da smo se vratili sami sebi, jer ljepota pejzaža, pjaca, bezbrojnih skalina, kojima sam i sam prolazio, ulica, kantuna i portuna, palata, đardina, palmi, agava, a po najviše susret i razgovor sa Novljanima, nama samima razotkriva ono što je najlepše i najdragocenije u našem biću, ono što je tu usađeno rukom našeg najplemenitijeg, najvažnijeg i najvećeg sina, oca i učitelja, vinogradara… ono što je tu posađeno rukom Svetoga Save – poručio je Porfirije.

Akademija 640-godina od-osnivanja Herceg-Novog-avgust-2022 foto Mediabiro

Svečanosti su uz brojne Novljane prisustvovali patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, mitropolit crnogorsko – primorski Joanikije,  vladike zahumsko – hercegovački i šabački, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama Vlade Republike Srbije, konzul Republike Srbije u Herceg Novom, predsjednici opština Tivat i Kotor, gradonačelnik Trebinja, poslanici Skupštine Crne Gore, sveštenstvo i monaštvo Srpske pravoslavne crkve, predstavnici Kotorske biskupije, Islamske zajednice za Boku i Budvu i Jevrejske zajednice Crne Gore.

U programu su učestvovali solistkinje Jovana Mustur Ražnatović i Branka Zečević, KUD Igalo, horovi Sveti Sava i Sveti Vasilije Ostroški, djeca recitatorsko pjevačke grupe Prepodobna Kasija Konstantinopoljska.

Prikazan je i kratak film o istoriji Herceg Novog.

Izvor:RTHN

Najčitanije