9 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi: Neke obrazovne ustanove nemaju uslove da sve đake vrate u učionice

OŠ Dašo Pavičić

Nijesu sve osnovne škole odabrale model po kojem će nastavu organizovati od 25. januara. Ustanove sa velikim brojem đaka, (ne)mogu, uz poštovanje epidemioloških mjera organizovati nastavu za sve đake pa čekaju instrukcije i pojašnjenja Ministarstva prosvjete, nauke kulture i sporta.

Prema odluci tog Vladinog resora nastava u drugom polugodištu prve sedmice odvijaće se onlajn, a potom će škole odabrati neki od ponuđenih modela. Prvi podrazumijeva da sva djeca idu u školu uz poštovanje epidemioloških mjera (to je i preporuka radnog tima svim školama koje imaju mogućnost za sprovođenje ovog modela), a drugi za osnovne škole nalaže da učenici prvog, drugog i trećeg razreda obavezno prisustvuju nastavi u školi, a ostalih razreda da naizmjenično idu u školu.

IZAZOVI

U OŠ „Dašo Pavičić“ na Toploj koju pohađa preko 1.300 učenika napravili su plan kako bi funkcionisali po oba modela. Međutim, direktor Branislav Krečković kaže da škola ima prostorni problem te da su oba modela izazovna.

– Modele ćemo predstaviti nastavničkom vijeću i Savjetu roditelja. Ukoliko bi se odlučili za model A (da svi učenici prisustvuju nastavi) znači da svako odeljenje moramo podijeliti u dvije grupe. S obzirom na to da imamo prostorne probleme morali bismo angažovati nastavni kadar u četiri smjene. S druge strane postavlja se pitanje kako škola u takvim uslovima može odgovoriti izazovima kao što su sigurnost i bezbjednost djece. Moramo poštovati sve epidemiološke mjere, između ostalog distancu koja je u ovakvim uslovima nemoguća – kazao je Krečković.

Kako je dodao u srijedu će, nakon sjednice nastavničkog vijeća i Savjeta roditelja, donijeti konačnu odluku po kom modelu će raditi.

OŠ „Orjenski bataljon“ u Bijeloj pohađa 630 učenika i imaju manje problema kada je organizacija nastave u pitanju, jer pojedina odeljenja nemaju više od 17 učenika. Direktorica Jarmila Radović kaže kako su razmišljali da krenu po drugom modelu, da se smjenjuju onlajn i redovna nastava ali da su našli modus da od 25. januara svi učenici budu u školskim klupama.

– Organizovaćemo nastavu u tri smjene, prva, druga i međusmjena. Mi nemamo veliki broj učenika, u pojedinim odeljenjima ih nema više od 16 ili 17, a imamo 16 učionica u matičnoj školi, četiri u područnom odjeljenju u Kamenarima i pet u Baošićima –kazala je Radović.

Navodi da će u područnim odjeljenjima jedina izmjena biti što će nastava umjesto u 8 počinjati u 7:30.

– U matičnoj školi će biti izmjena. Nastava počinje u 7:30 završava u 9:50 za prvu grupu, druga, odnosno međusmjena je od 10:20 do 12:40, dok za treću grupu, odnosno drugu smjenu, nastava počinje u 13:10 i traje do 15:30. Šesti, osmi i deveti razred se dijele u četiri grupe, a odjeljenja koja se ne dijele su II2, IV2, V1, VII1,2,3, VIII 2 i IX 3 – kazala je Radović.

Kako objašnjava neki predmeti će biti premješteni na onlajn nastavu. Riječ je uglavnom o fizičkom vaspitanju, likovnoj i muzičkoj kulturi, izbornoj nastavi i engleskom jeziku.

Od 25. januara onlajn nastava će se izvoditi preko Tajms platforme.

PREPORUKE

U OŠ „Ilija Kišić“ koja broji oko 400 učenika, spremni su za početak drugog polugodišta i to po prvom modelu, kazala je direktorica Snežana Mirković.

– Za ovaj model odlučili smo se jer imamo prostornog kapaciteta. Prilagodili smo raspored smjena i dolazaka i uz poštovanje svih epidemioloških mjera, nadam se da ćemo uspješno realizovati ovaj model. Sa rasporedom smjena i dolazaka za sedmicu od 25. januara, učenici će biti obaviješteni putem platforme Tajms, fejsbuk stranice i školskog sajta. Svim učenicima i kolegama želim srećan početak drugog polugodišta – kaže ona.

Drugi model (učenici prvog, drugog i trećeg razreda) obavezno prisustvuju nastavi dok učenici ostalih razreda naizmjenično idu u školu će najvjerovatnije primjenjivati u OŠ „Milan Vuković“ koja ima oko 800 đaka. Direktor Siniša Brajović kaže da to nije konačno rješenje jer čekaju zvanično obavještenje, kao i određene smjernice i pojašnjenja resornog ministarstva.

Tokom sedmice biće poznato na koji način će biti organizovana nastava u SMŠ „Ivan Goran Kovačić“. Preporuka Ministarstva za primjenu drugog modela u srednjim školama je da učenici četvrtog razreda obavezno idu u školu, dok se đaci ostalih razreda naizmjenično smjenjuju u školi.

/Ž. Kontić/

Izvor:Pobjeda

Najčitanije