4 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi obilježava Svetog Jeronima zaštinika grada

Sveti Jeronim – foto Boka News

Proslava Svetog Jeronima, nebeskog zaštitnika grada i župe Herceg Novi, biće danas 30. septembar u župnoj crkvi Svetog Jeronima. Svečana sveta misa biće  u 18 sati će predvoditi don Srećko Majić, saopšteno je iz Župnog ureda u Herceg Novom.

Sveti Jeronim crkveni otac i  učitelj, iz Stridona u Dalmaciji, rođen je 340 godine, preminuo je 420 godine. Bio je sin ilirskih hrišćanskih roditelja, no kršten je kasnije, u Rimu, gde je studirao retoriku. Živio pustinjačkim životom, bavio se pisanjem i prevođenjem. Jeronim, koji je bio izuzetan poznavalac latinskog jezika, preradio je postojeće prevode Novog zavjeta. Njegov prevod se zove Vulgata („prevod za narod“ – na latinskom).

Podsjetimo, 30. septembra 1687. godine, na dan Svetog Jeronima, nakon dugotrajnih borbi sa Turcima, na čelu savezničkih snaga u Herceg Novi ulazi vojskovođa Jeronim Korner i sa ovim činom Boka Kotorska kao cjelina biva uključena u Republiku Svetog Marka.

Budući da je godine 1687. opšti providur Jeronim Corner preduzeo osvajanje i oslobađanje Herceg Novog od Turaka, u tu zahvalu isti je vojskovođa dao podignuti crkvu u čast Sv. Jeronimu kao zaštitniku Herceg Novog u spomen na oslobođenje i veliku pobjedu nad neprijateljem.

Herceg Novi – Sv Jeronim

Veliku vojsku, pored Mlečana i Peraštana, sačinjavali su i pripadnici reda Malteških vitezova koje je poslao vojvoda od Toscane i odred Papinske vojske. Nakon više sedmica opsade i borbe, grad je oslobođen 30. septembra kad se zbio i posljednji juriš. Istog dana je slavljena pobjeda, a svečani Te Deum (Tebe Boga Hvalimo) predvodio je nadbiskup barski, Andrija Zmajević.

Na ovaj događaj u crkvi Sv. Jeronima podsjeća nas velika oltarska pala Bogorodice sa svecima na kojoj se razabire Gornji grad (Tvrđava Španjola) i brežuljak na kome je izgrađena crkvica Sv. Ane polovinom 16. stoljeća, a u donjem desnom uglu slike stoji povijesni natpis: “Voljom Božjom, zagovorom Djevice, molitvama Inocenta XI. vrhovnog svećenika, svetu sliku Bogorodice izloži, klanjajući se Jeronim vitez Corner, upravitelj Dalmacije, osvojivši Herceg Novi 1687. godine”.

Najčitanije