13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi – Obilježena slava osnivača grada

Herceg Novi ostaje vjeran tradiciji obilježavanja slave i poštovanja sveca zaštitnika osnivača grada, poručeno je danas sa proslave u crkvi Svetog Spasa na Toploj, kojoj su prisustvovali predsjednik Opštine Stevan Katić, predsjednik Skupštine opštine Nikola Samardžić, potpredsjednici Miloš Konjević i Danijela Đurović, sa saradnicima.

Jutros je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog Spasa, a potom je u Njegoševoj školi svečano otvoren sedmi Trg od ćirilice.

Obilježavanju slave osnivača grada, Prenos moštiju Svetog Stefana prisustvovali su i konzul Republike Srbije u Herceg Novom, Zoran Dojčinović i predsjednik Opštine Berane, Dragoslav Šćekić.

Prisutne je u porti crkve Svetog Spasa pozdravio predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, koji je kazao da ovaj praznik predstavlja simbol jake veze žitelja Herceg Novog i Srpske pravoslavne crkve, koja traje pokoljenjima.

Katić je kazao da se ove godine slava osnivača grada oblježava sa manjim brojem gostiju  nego što je to bilo prethodnih godina, ali da radost ovog praznika sa Herceg Novim dijele mnogi građani i prijatelji koji su uputili čestitke i riječi podrške. Zahvalio se mitropolitu Amfilohiju što je svojim prisustvom uveličao proslavu i što je uvijek uz vjerni narod Herceg Novog.

Slava osnivača Herceg Novog

Govoreći o Trgu od ćirilice, Katić je kazao da ova manifestacija čuva vrijednosti koje su preci branili osnivanjem Topaljske komunitadi na ovom mjestu, prije više od 300 godina – jezik i ćirilično pismo, slobodu ispovijedanja pravoslavne vjere i pravo na podizanje i čuvanje pravoslavnih hramova. Istakao je da je njen značaj još veći u trenutku borbe za očuvanje svetinja i ukidanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Sa Trga od ćirilice će narednih dana, kroz duhovnost i kulturu progovoriti identitet naroda ovog kraja, čija je važna odrednica uvijek bilo pravoslavlje. Poruka koja će još jednom biti poslata, jasna je i odlučna – Ne damo svetinje.

Na nama je, dragi sugrađani i prijatelji, velika odgovornost, ali ja vjerujem u srce i razum Novljana i svih pravoslavnih vjernika u našoj zemlji. Svi zajedno, ostaćemo dosljedni svojoj istoriji i tradiciji, odbranićemo pravdu i osnovna ljudska prava, kako nam to nalažu čast i dostojanstvo”, poručio je Katić.

Mitropolit Amfilohije se zahvalio predstavnicima lokalne uprave što održavaju tradiciju obilježavanja slave osnivača grada i okupljanja na ovaj dan.

“Slavski hljeb je produžetak hljeba života i ovdje se učimo kako da dijelimo one darove koje je Bog dao podjednako svima, da ne otimamo jedni od drugih nego da ih bratski dijelimo. Zato se posebno radujem što su gospodin Katić i uprava grada nastavili živo predanje sabiranja oko hljeba života i učenja kako treba dijeliti hljeb”, kazao je Mitropolit.

Čestitao je praznik, uz želje za dobro zdravlje, spasenje i iscjeljenje od “virusa koji su prolazni, ali i onih mnogo opasnijih virusa koji ovdje i do danas vladaju, a to su virus bogomorstva i bratoubilaštva, od koji smo svi pomalo oboljeli, a naročito oni koji su danas na vlasti”.

Mitropolit je otvorio Trg od ćirilice besjedom o Svetom Petru Cetinjskom, Njegoševom stricu, i to u Njegoševoj školi, zdanju u kojem je obnovljen trenutak kada je najistaknutiji vladar, vladika, filozof i pjesnik učio u Herceg Novom.

Okupljenima se obratio i predsjednik hercegnovske crkvene opštine Zoran Lazarević, koji je podsjetio da Herceg Novi slavi Prenos moštiju svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana kao krsnu slavu i sveca zaštitnika osnivača, Kralja Tvrtka Prvog Kotromanića, koji je gradu dao ime Sveti Stefan. On je čestitao praznik i poželio pravoslavnom narodu Crne Gore da odbrani svoje svetinje.

Program je upotpunio nastup najstarijeg crkvenog hora u gradu ”Sveti Sava”, na čelu sa dirigentkinjom Sanjom Radović.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije