16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi po 17. put postao epicentar strip umjetnosti

Maša Vlaović-17. HSF

120 umjetnika iz 12 zemalja kreiraće raznovrstan program do šestog septembra



Gužve zaljubljenika u raznovrsna crtačka djela, svjetska premijera stripa ,,Zimska kraljica“ španskog ilustratora Fernanda Dagnina u galeriji ,,Sju Rajder“, kao i otvaranje izložbi specijalnih gostiju koja je realizovana u saradnji sa Francuskim institutom u Crnoj Gori, obilježili su fantastično, prvo septembarsko veče, koje je Herceg Novi dočekao kao dobro poznat domaćin kultnog Hercegnovskog stip festivala (HSF), jedinog komikona u našoj zemlji koji se ove godine održava po 17. put.

U prisustvu mnogobrojnih domaćih i stranih gostiju, manifestaciju je svečano otvorila ministarka kulture i medija Maša Vlaović, koja je naglasila da uzbudljivo izdanje festivala na skalinama Herceg Novog ilustruje vitalnost nezavisnih inicijativa u kulturi i njihov značaj za lokalnu zajednicu, ali i za državu Crnu Goru.

17. HSF

“Festival je odavno nadišao državne granice i postao važna činjenica u regionalnim i međunarodnim okvirima. Može se reći da se radi o svojevrsnom kulturnom svjetioniku čije svjetlo osvjetljava najbolje iz savremenog stvaralaštva i staje u red manifestacija međunarodnog ugleda, ujedno pozicionirajući strip kao značajan segment kretivnih industrija. Zahvaljujući organizatorima HSF-a, Crnu Goru su posjetili neki od najreferentnijih autora današnjice iz oblasti stripa, ali i filma. Dijeljenje iskustava, pozicioniranje i promovisanje naše države kao prepoznatljive kulturne adrese, važni projekti koje je ova saradnja obezbijedila našoj zemlji, samo su neka od ishodišta prethodne decenije rada HSF-a. Zato dugujemo zahvalnost organizatorima festivala čija vizija je bila univerzalna i inkluzivna, inspirativna i kompatibilna sa stvaralačkim trendovima u svijetu“, poručila je ministarka Vlaović.

Predsjednik hercegnovske opštine Stevan Katić nije krio oduševljenje zbog velikog broja posjetilaca koji su odlučili da zbog manifestacije dođu u ovaj grad, a ujedno je i izrazio zahvalnost svima onima koji godinama ulažu trud pri realizaciji događaja.

“Smatram da ovaj festival u nekim narednim godinama treba da bude od nacionalnog značaja za Crnu Goru, jer je zaista prevazišao granice naše zemlje i postao je ne samo regionalni, već i evropski strip festival. Entuzijazam naših osnivača, Jovana i Nebojše, je nešto što je takođe za pohvalu. Bez ljudi, njihove energije i tolikog truda koji se ulaže, sigurno da ovaj festival ne bi bio ni blizu ovoga što je sada“, naglasio je Katić.

17. HSF

Direktor Francuskog instituta i zamjenik francuskog ambasadora u Crnoj Gori, Joan Ures podsjetio je da umjetnost stripa ima ključnu ulogu u našem kulturnom miljeu, predstavlja ogledalo društva i zahvaljujući satiričnom tonu katalizator je promjena i svjedok vremena u kojem nastaje.

“Ovaj festival je izuzetan događaj u kulturnom životu Crne Gore, koji se širi i na ostale djelove zemlje i prelazi granice, zahvaljujući izuzetnom gostoprimstvu ukazanom svim gostima, među kojima su dva umjetnika iz Francuske, koji će se predstaviti tokom ove manifestacije. Ova umjetnost ima bogatu istoriju, a što se tiče Crne Gore izdvojiću Dušana Vukotića, umjetnika crnogoskog porijekla, koji je, prije nego što je stekao svjetsku slavu osvajanjem Oskara 1962. godine za animirani film „Surogat“, bio autor stripova. Međunarodna dimenzija je neosporna, kako zbog gostiju, tako i zbog ambasada Italije, koja već dugo podržava festival. Ovaj poredak nije slučajan, on odražava dinamiku savremenog stvaralaštva. Sa jedne strane latinsku okosnicu, uključujući Italiju, Španiju i franko-belgijski prostor i sa druge jadranski region“, izjavio je Ures.

Da se na Hercegnovskom strip festivalu osjeća kao kod kuće, potvrdio je španski ilustrator i autor stripa ,,Zimska kraljica“ Fernanda Dagnina, koji je u galeriji ,,Sju Rajder“ predstavio svoj novi crtački opus.

,,Herceg Novi je toliko lijep. Kada sam prvi put bio specijalni gost, osjećao sam se vanserijski. Upoznao sam mnoge prijatelje, počeli smo zajedničke saradnje. Svaki strip, kada ga stvorim, to je kao moje dijete. Prvo što uradite sa svojim sinom ili ćerkom je predstavite ih porodici. Hercegnovski strip festival je moja porodica“, prokomentarisao je Dagnin.

Jedan od organizatora festivala Nebojša Mandić, istakao je da je HSF ove godine okupio 120 umjetnika iz 12 zemalja.

17. HSF Nebojša Mandić

“Svi oni dolaze sa radošću i vraćaju nam se opet. Puno mi je srce da vas vidim ovoliko. Ono što oni ističu je da je HSF neponovljiv i da je kulturološko čudo. I nećemo više biti skromni jer istina je da radimo ovo 17 godina uz podršku prijatelja koji su među publikom, a to su Opština Herceg Novi, Ministarstvo kulture i medija, Ambasada Italije, ove godine i Ambasada Francuske, ali i onih koji su sabrani na našem sponzorskom zidu“, saopštio je Mandić.

Njegov kolega Jovan Subotić još jednom je skrenuo pažnju na temeljne pripreme koje prethode jedinom komikonu u Crnoj Gori.

Svaki od prethodnih 365 dana bio je posvećen pripremi ovogodišnjeg HSF-a. HSF je kulturološko čudi i tradicija bez koje, nadam se, Herceg Novi više ne može. Puno nam je srce kada vidimo ovoliko publike i kada čujemo reakcije onih koji su na HSF-u prvi put, a naročito onih koji se vraćaju, koji su postali dio porodice. Imamo samo jednu misiju, da nadmašimo prethodno izdanje“ zaključio je Subotić, a ujedno i napomenuo da su već počeli sa pripremama za naredni festival.

U kasnim večernjim satima, tvrđava Forte mare ugostila je mostarski bend ,,Zoster“ i lokalnu ekipu ,,eDoll“, koji su uz tvrd zvuk zabavili publiku svih generacija. Ovogodišnji strip festival trajaće do šestog septembra.

 

Izvor:Mediabiro

Najčitanije