16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi predstavljen na 9. Konferenciji gradonačelnika u Novom Mestu

Foto Opština HN

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić učestvovao je sa saradnicima na 9. Konferenciji gradonačelnika održanoj u Novom Mestu, u Sloveniji, na poziv župana tog grada, Gregora Macedonija. Revitalizacija i turizam u gradskim centrima bili su centralna tema konferencije, a susret sa čelnicima evropskih gradova iz Njemačke, Španije, Francuske, BIH i Slovenije povod za razgovor o trenutnim projektima i mogućnostima za buduću saradnju.

Predstavnici gradova imali su priliku da diskutuju o revitalizaciji gradskih središta i pogledu na kulturno naslijeđe, njegovu zaštitu i vrijednovanje kroz prizmu turizma kao važne privredne grane, te da podijele primjere dobre prakse iz sopstvenih sredina.

Predsjednik Katić zahvalio se županu Macedoniju na pozivu i istakao da je učešće Herceg Novog na konferenciji bila sjajna prilika za sagledavanje ideja i projekata u ovoj oblasti, kao i za povezivanje sa potencijalnim međunarodnim partnerima, sa kojima bi mogli, kroz zajedničke projekte, ujediniti snage u cilju očuvanja, vrijednovanja i unaprijeđivanja urbanog gradskog jezgra.

Potencijale i projekte Herceg Novog u oblasti revitalizacije i turizma u gradskom centru učesnicima konferencije je predstavio sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije Opštine Herceg Novi, Nenad Vitomirović.

On je objasnio da je Herceg Novi prije pet godina bio u situaciji da je neophodno hitno reagovati kako bi oživjeli uže jezgro grada, koje je u prethodnim decenijama ostalo bez značajnijih smještajnih kapaciteta i bilo slabo turistički vidljivo. Tada je, usvajanjem Strateškog plana razvoja, Opština dala dugo potrebne i neophodne odgovore na pitanja šta je potrebno uraditi kako bi u narednom periodu revitalizovali centar grada i pospješili turizam, kazao je Vitomirović.

Predstavljajući aktivnosti koje su Planom predviđene kroz šest prioritetnih oblasti, on je istakao da je Opština već realizovala značajne projekte u cilju rješavanja problema nedostatka parkirališta u gradskom jezgru, sanirala je jedan od značajnih istorijskih objekata, radi na projektima revitalizacije kula i utvrđenja, uređenja ulica i stepeništa, kao i na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja za nova ulaganja u turističke kapacitete tog dijela grada.

Konferenciji u Novom Mestu prisustvovali su, pored predstavnika Herceg Novog i grada domaćina, delegacije gradova: Buhl i Schkeuditz iz Njemačke, Vilafranca del Penedes iz Španije, Villefranche-sur-Saone iz Francuske i Prijedor iz Bosne i Hercegovine.

Najčitanije