20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi – preventivnim mjerama zaštite od požara planiraju angažovati čuvare

Dan čistih planina – Orjen

Naredbom zabrani loženja vatre na otvorenom prostoru u periodu od 1. juna do 30. septembra 2020. godine i Naredbom o preduzimanju preventivnih mjera zaštite od požara na teritoriji opštine Herceg Novi je, prevdiđeno angažovanje čuvara u parku Savinska dubrava, pojasu Kameno – Borići, na Kruševicama, Vrbanju, poluostrvu Luštica, a u saradnji sa dobrovoljnim vatrogasnim društvima Krtoli, Luštica, Bijela i Prijevor.

Takođe, naređeno je čišćenje i košenje oko rizičnih objekata u zoni magistralnog puta, kao i da sve saobraćajnice budu dovedene u stanje za nesmetano korišćenje i prolaz vatrogasnih vozila.

„Svi subjekti na području Opštine Herceg Novi dužni su sprovoditi bezbjednosne mjere zaštite od požara organizovano i neprekidno, a naročito na lokalitetima i objektima gdje postoji visok rizik izbijanja požara: Luštica, park Savina, Debeli brijeg, kao i cjelokupno područje priobalnog zaleđa od Debelog brijega do Kamenara“, stoji u Naredbi koju je donio predsjednik Opštine Stevan Katić.

Naredbom su određene konkretne mjere i aktivnosti u cilju otklanjanja opasnosti od požara, čijem sprovođenju i realizaciji moraju odmah da pristupe: preduzeća i ustanove čiji je osnivač Opština, skupštine stanara u stambenim zgradama na području opštine, turističke i radne organizacije, preduzeće „CEDIS“, Uprava za šume Crne Gore, Avanturistički park Vrbanj, kao i vatrogasna jedinica opštinske Službe zaštite i spašavanja.

Svi subjekti koji od 1. juna do 30. septembra namjeravaju ložiti i upotrebljavati vatru na otvorenom dužni su najkasnije tri dana prije izvršenja radnje obavijestiti Službu zaštite i spašavanja  Opštine Herceg Novi, podnošenjem prijave radi dobijanja dozvole. Pravna i fizička lica koja svojim nesavjesnim radnjama izazovu pojavu i širenje vatre biće kažnjena shodno odredbama.

Najčitanije