13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

“Herceg Novi primjer šta sve Crna Gora može dati Evropi”

Ilinica, polaganje vijenaca

Ambasador Francuske u Crnoj Gori, Kristijan Timonije boravio je danas u zvaničnoj posjeti Herceg Novom, tokom koje je sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem i saradnicima razgovarao o povezivanju u oblasti kulture, a potom su položili vijence na spomenik francuskim vojnicima na Ilinici, povodom Dana primirja u Prvom svjetskom ratu.

Ambasador Timonije je, polažući cvijeće, kazao da je dirnut što na mjestu izuzetne ljepote može da se prisjeti francuskih vojnika poginulih u Napoleonovim ratovima u Boki Kotorskoj, kao i svih onih koji su stradali u ostalim konfliktima. Kako je rekao, ovo je prilika da zajedno obilježimo „veze iz prošlosti koja nas povezuje, tokom koje su naši narodi bili zajedno za slobodu, kao što su i danas“.

„Ovo mjesto svjedoči o tome šta sve Crna Gora može dati i doprinijeti Evropi – vjernost svojoj istoriji i zajednički osjećaj za ljepotu, a sve to u službi slobode“, poručio je Timonije.

On je istakao da postoji dosta prostora za saradnju sa Herceg Novim, a u temelju je kultura. Kako je naveo, Ambasada Francuske će nastaviti sa dobrom praksom podrške događajima, a potencijal prepoznaje u oblasti književnosti, slikarstva i lokalne omladinske politike, kao i u saradnji sa lokalnim frankofonim udruženjem „Avenir“.

„Imajući u vidu naše korijene, mi ćemo na tome graditi Evropu kulture, ali i Evropu koju čine sve druge veze, kao što su ekonomske i socijalne. Postoje veze koje namjeravamo da izgradimo sa gradom Mandelije u Francuskoj, koji je vaš „sestrinski“ grad po Prazniku mimoze. U tom dijelu pokušaćemo i mi da budemo prisutni u okviru vašeg Praznika mimoze“, rekao je Timonije.

Predsjednik Opštine, Stevan Katić iskazao je zadovoljstvo činjenicom da je nastavljena saradnja sa Ambasadom Francuske, u okviru koje je obnovljena tradicija obilježavanja Dana primirja na Ilinici. Istakao je da je ključna tema današnjeg razgovora bila kultura, te da je prepoznato više projekata koji mogu biti osnov za partnerstvo u 2023. godini. Jedna od najavljenih mogućnosti je učešće Ambasade na Prazniku mimoze u okviru dana posvećenog francuskoj kulturi, kao i na drugim značajnim novskim festivalima.

Ilinica, polaganje vijenaca

„Nastavljamo intenzivnu saradnju. Sve ono što smo dogovarali tokom ranijih posjeta Njegove Ekselencije realizovali smo, posebno kada je u pitanju pristupanje Herceg Novog Evropskoj federaciji Napoleonovih gradova. Mi smo prvi grad u Crnoj Gori koji je u toj asocijaciji, gdje se već sada rade neki zajednički projekti i poduhvati, tako da očekujemo da će njihova naredna konferencija biti održana u Herceg Novom, u roku od dvije godine. Inicirali smo i saradnju sa francuskim gradom koji takođe ima praznik u čast mimoze, tako da smo već dobili pozivnicu da početkom februara dođemo u zvaničnu posjetu“, kazao je Katić.

On je naveo da je današnji sastanak bio i prilika da Ambasadora upozna sa aktuelnom temom koja je od najveće važnosti za grad – problemima sa kojima se suočava Institut „Dr Simo Milošević“ i generalno zdravstvo u Herceg Novom.

„Upoznao sam Ambasadora sa tom temom i inicirao mogućnosti da u narednom periodu i delegacija francuskog „Višija“ (Vichy) dođe da pogleda kapacitete Instituta, pa da neka svoja iskustva i znanja prenesu našim ljudima i menadžmentu, kako bi Institut uspio da u narednom periodu prevaziđe sve probleme“, rekao je Katić.

O potencijalima za povezivanje i zajedničke projekte sa ambasadorom Timonijeom i njegovim saradnicima razgovarali su i sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo, Glavni administrator Nenad Đorđević, sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije Nenad Vitomirović, direktorica Javne ustanove kulture „Herceg-fest“ Tatjana Ateljević i direktorica Javne ustanove „Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi“ Jasna Maslan.

Najčitanije