20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Krtoljska lista odbila poziv koalicije predvođene DPS-om da sa njima formiraju lokalnu vlast u Tivtu

Tivat-panorama

Glavni odbor grupe birača Krtoljska lista, odbio je poziv koalicije “Prava stvar za Tivat – DPS-SD-SDP-LP” na razgovore o formiranju nove lokalne vlasti.

Ta koalicija pozvala je prije tri dana Hrvatsku građansku inicijativu, Bokeški Forum i Krtoljsku listu na razgovore o podstizbornoj saradnji i eventualnom formiranju nove parlamentarne većine u tom gradu.

Na vanrednim lokalnim izborima 23.oktobra koalicija Prava stvar – DPS-SD-SDP-LP osvojila je najviše – 12 mandata, ali joj je neophodno da u saradnji sa eventualnim drugim postizbornim partnerima, dođe do ukupno 17 mandata koliko iznosi natpolovična većina u tivatskom parlamentu i tako preuzme vlast koju su do sada  držale građanske liste.

Koalicija ”Da zapečatimo – NP-DCG-DSS- PES ima 10 mandata, Hrvatska građanska inicijativa i Demokratski fromt osvojile su po tri mandata, Krtoljska lista ima dva odbornika, a po jedan mandat osvojile su Tivatska Akcija i Bokeški Forum.

Iz koalicije DPS-SD-SDP-LP su pozivajući Krtoljsku listu (KL) na razgovor,  saopštili da to čine  “smatrajući ovu listu osvježenjem na političkoj sceni Tivta i listom sa vizijom i ciljevima koji su bliski našem zajedničkom cilju, a to je Tivat svih nas, Tivat po mjeri svih njenih građana,Tivat sa razvojnim potencijalom koji je neophodno realizovati na način i po principima održivog razvoja.”

Međutim, Glavni odbor KL-a juče je nositeljku liste “Prava stvar” i predsjednicu OO DPS Tivta Dubravku Nikčevič obavijestio da saradnje te liste sa DPS i njegovim saveznicima u formiranju nove lokalne vlasti Tivta, nije moguća.

“Kako je prilikom formiranja Grupe birača KL, Glavni odbor ove liste imao stav po pitanju mogućnosti vršenja vlasti sa drugim učesnicima izbora i kako smo u toku predizborne kampanje nedvosmisleno ponovili isti, to Vaš zvaničan dopis „Inicijativa za razgivire o postizbornoj saradnji i mogućem formiranju koalicione vlasti u lokalnoj samoupravi”, nije moguće ostvariti. Poznat je stav KL-a, da prioritet za vršenje vlasti imamo sa lokalnim listama, a nakon toga za potrebu formiranja vlasti, prioritet će biti grupe koje su činile dosadašnju vlast formiranu nakon izbora od 30.avgusta 2020 godine, kao izraz neophodnosti promjene jednog dugogodišnjeg sistema”- saopšteno je juče iz KL-a čiji je nosilac liste bio aktuelni sekretar za finansije Opštine Tivat, Jovan Brinić.

KL je inače, proistekao iz nekadašnje velike koalicije građanskih listi “Narod Pobjeđuje” koja je na izbiorima 30.avgusta 2020, prvi put nakon četvrt vrijeka, pobijedila a potom i koaliranjem nakon izbora sa još dvije građanske liste BF i GB, sa vlasti u Tivtu uklonila DPS. KL stoga trenutno pregovara sa konstituenitima nekadašnjeg “Naroda Pobjeđuje”, odnosno dosadašnje koalicione vlasti građanskih listi u Tivtu o nastavku te saradnje i u narednom četvortogodišnjem periodu. Po tom aranžmanu, novu skupštinsku većinu od 17 odbornika zajedno bi činile koalicija “Da zapečatimo – NP-DCG-DS-PES” sa 10 mandata, DF sa 3, KL sa 2, te TA i BF sa po jednim svojim odbornikom.

Iz KL su odgovarajući na poziv DPS-a, juče saopštili da je ta lista fromirana na na principu lokalne i građanske orijentacije, sa težnjom za decentralizaciju i smanjenje uloge partijskih centrala iz drugih gradova kada je rukovođenje Tivtom u pitanju. Ističu da im je takva orijentacija donijela dobar rezultat i podričku ne samo kod birala u Krtolima, već i drugim djelovima opštine Tivat. Poručili su da je upravio nesaradja izabranih prerdstavnika građana u bivšem sazivu SO Tivat gdje je SDP bez obrazloženja nakmon manje od godinu dana, uskratio parlamentarnu podršku manjinskoj vlasti triju građanskih listi, dovela do brojnih loših posljedica po Tivat u vidu “ograničenja u korišćenju sopstvenih sredstava i upravljanja gradom od strane Odbora povjerenika, koji ne predstavlju izraženu volju građana opštine Tivat, već zakonski iznuđeno rješenje.”

KL je saopštila da je svjesna činjenice da je koaliciaj DPS-SD-SDP –LP “dobila povjerenje od značajnog dijela naših sugrađana” i da to “svakako zavređuje i iziskuje potrebu za dijalogom i saradnjom o značajnim pitanjima u cilju napretka našeg grada”, ali to ne podrazumijeva i formiranje vlasti sa DPS-om i njegovim partnerima.

“Ovim ujedno sugerišemo da ne treba dijalog vezivati isključivo za saradnju u vezi sa formiranjem vlasti, već naprotiv, idejom za poboljšanjem i unapređenjem kvaliteta odluka koje će biti donesene u budućem periodu, te na taj način skidati ograde i brisati blokove među političkim činiocima, koji ipak predstavljaju naše sugrađane i skladan život među njima”-  saopštio je Glavni odbor KL.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije