16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi proslavio Dan opštine i 78 godina oslobođenja grada od okupatora

Dan Opšine HN

Kako tradicija nalaže i po uzoru na prethodne godine, Herceg Novi je i danas, na svojstven način, obilježio Dan opštine i 78 godina oslobođenja grada od okupatora.

U jutarnjim satima, delegacija Opštine Herceg Novi, položila je vijenac kod Sat kule, manastira Savina, a potom na spomenik Bezmetković i na taj način podsjetila i odala počast svim borcima, koji su 28. oktobra 1944. godine, učestvovali u borbi za grad.

Nakon polaganja vijenaca kod spomen-obilježja Bezmetković, u društvu člaova organizacije SUBNOR 1941-1945, okupljenima se obratio predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović.

„Danas smo se ovdje okupili da obilježimo značajan dan, 78 godina od oslobođenja Herceg Novog. Odajemo počast svima onima koji su položili živote za slobodu otadžbine. Zahvaljujući njima, mi danas živimo u slobodi. Bez obzira na trenutni socio-politički kontekst, oni zaslužuju sjećanje i poštovanje. Te 1944. godine, istinski junaci su dali svoje živote i žrtvovali su ono najsvetije. Slava im i njihov spomenik će vječno živjeti“, poručio je Otović.

Program se zatim nastavio u centru grada, gdje su pravcem od Trga Nikole Đurkovića pa sve do parka ,,Boka”, prodefilovali Gradska muzika i mažoretke, čije su poznate koračnice i marševi zabavile mnogobrojne sugrađane.

Dan Opšine HN

U obnovljenoj dvorani ,,Park“, upriličena je svečana sjednica Skupštine opštine Herceg Novi, na kojoj je gradska uprava sumirala rezultate postignute u prethodnom periodu.

Centralni događaj je pred brojnim predstavnicima diplomatskog kora, gostima iz gradova prijatelja i predstavnicima lokalne uprave, preduzeća i vjerskih organizacija, otvorio predsjednik SO Herceg Novi, Ivan Otović.

Osim što je pozvao sve prisutne da minutom ćutanja odaju počast rodoljubima koji su položili svoje živote za slobodu otadžbine, Otović je istakao da Herceg Novi predstavlja slobodan grad u kojem žive slobodni ljudi.

“Naš grad je izdržao, branio se i odbranio. Obaveza svih nas je da nikada ne zaboravimo sve one koji su dali živote za slobodu. Svi mi možemo da budemo ponosni što živimo u našem Novom. Unaprijedili smo komunalnu infrastrukturu, podržali mlade talentovane sugrađane, kulturne manifestacije, jačali veze sa gradovima regiona i investitorima. Ovim ćemo omogućiti da ljudi grade profesionalne karijere u našem gradu,“ kazao je Otović.

Nakon projekcije filma o aktivnostima lokalne samouprave u protekloj godini, u kojem su predstavljeni kapitalni projekti i uspjesi opštinskog rukovodstva, okupljenima se obratio predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

Stevan Katić – Dan Opšine HN

Predsjednik Katić podsjetio je da za nama dinamična godina u kojoj su realizovane aktivnosti koje će ubrzati proces napretka Herceg Novog, otvarajući prilike za ekonomski i društveni razvoj u kojem niko neće biti zapostavljen.

“Ove godine smo usvojili rebalans kojim je budžet uvećan za četiri miliona, sa 18 na 22 miliona eura, što je jedan od rekordnih budžeta Opštine u posljednjih petnaestak godina. Zahvaljujući poboljšanju investicionog ambijenta, Herceg Novi je ponovo u fokusu brojnih investitora, a najjasniji pokazatelj za to su hoteli visoke kategorije otvoreni u proteklih pet godina. Posebno raduje činjenica da nam sezona traje sve duže, pa su ovog oktobra i dalje otvoreni svi veći hoteli u gradu, a ukupan broj prijavljenih gostiju prošle sedmice je bio 91% veći nego lani u istom periodu“, izjavio je Katić.

Kako je kazao, adaptirana dvorana „Park“ će u ovoj godini dobiti digitalizovani bioskop, a naredne, 2023. godine, očekuju početak izgradnje autobuske stanice u Igalu i završetak pristupne saobraćajnice, kao i početak radova na uređenju Šetališta pet Danica, koje će, ako sve bude teklo planiranim tokom, biti popločano u kompletnoj dužini od Igala do Meljina.

Mažoretke – Dan Opšine HN

Katić je istakao činjenicu da su naročito ponosni na saradnju koju ostvaruju sa građanima, posebno kada je riječ o projektima sanacije i izgradnje puteva, kanalizacione i vodovodne mreže.

,,Posebno želim da pomenem zaposlene u javnim preduzećima, ustanovama i službama, bez čijeg zalaganja ne bi bilo moguće na pravi način dovesti do kraja brojne investicije. Veliko „hvala“ zaslužuje i Uprava javnih radova, sada Uprava za kapitalne projekte, kao i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom“, izjavio je predsjednik hercegnovske opštine.

Da Herceg Novi mora i treba da ostane centar zdravstvenog turizma Crne Gore, saglasan je i on, te navodi da riješavanje ovog pitanja jeste kompleksno, ali da je Novi ujedinjen u namjeri da utiče na donosioce odluka i stane u odbranu onoga što će odrediti njihove i dječje živote.

,,Nadamo se da će Crna Gora dobiti vladu koja će dugoročno i sa ozbiljnim mandatom riješiti sva ova pitanja, ali još jednom poručujemo, u ime cijelog Herceg Novog – mi ne smijemo i nećemo dopustiti da birokratske procedure i nezainteresovanost onih koji su na pozicijama uticaja budu odlučujući momenat u definisanju sudbine našeg grada. Herceg Novi grabi naprijed krupnim i pametnim koracima. Vjerujemo da će mnogi od vas podržati naše napore da ovaj grad bude i ostane na ponos ne samo Novljanima, već i Crnoj Gori, Balkanu i Evropskoj zajednici,” zaključio je Katić.

Dan Opšine HN

Odluku o dobitnicima Oktobarske nagrade i Povelje Herceg Novog za 2022. godinu, saopštio je predsjednik žirija Jadranko Tomašević.

Oktobarsku nagradu, najveće priznanje koje dodjeljuje Opština Herceg Novi, dobili su: magistar Boro Lučić, zaslužan za doprinos infrastrukurnom razvoju Herceg Novog, Vidosava Vitka Vujnović, zaslužna za značajna dostignuća u oblasti kulture i novinarstva, kao i Patronažna Služba Doma zdravlja Herceg Novi, za posvećenost i brigu o zdravlju građana, a u čije ime je nagradu primio glavni medicinski tehničar Radomir Fulurija.

Doskorašnji Konzul Republike Srbije u Herceg Novom, Zoran Dojčinović i humanitarka iz Novog Mesta iz Slovenije, Branka Bukovec, istakli su se kao ličnosti koje su svojim autoritetom, dobrom voljom i radom uticali na stvaranje mostova između Herceg Novog i svijeta, pa su samim tim odabrani kao ravnopravni zaslužni dobitnici Povelje Herceg Novog.

Umjetnički dio programa su izvanrednim nastupima uljepšali klapa ,,Tora“, orkestar Muzičke škole Herceg Novi, kao i Kulturno-sportski centar ,,Diano“.

Najčitanije