7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi – Prvo ozbiljnije istraživanje lukobrana Gradske luke

Herceg - Novi - foto Boka News
Herceg – Novi – foto Boka News

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom raspisalo je tender za izradu studije za sanaciju – rekonstrukciju lukobrana Gradske luke Škver.

Direktor Agencije za upravljanje gradskom lukom Božo Ukropina kazao je za RTHN da bi studija trebalo da pokaže u kakvom stanju se nalazi lukobran, koja sredstva su potrebna da bi se on zaštitio sa spoljne strane i u kakvom stanju su ploče, odnosno kamene gromade, na kojima pristanište stoji. Radiće se  geoispitivanja, kako bi došli do validnih informacija i projektnom dokumentacijom dalo pravo rješenje za zaštitu lukobrana i pristaništa.

-Ovo je prvo ozbiljnije istraživanje. Radiće se ispitivanja na većoj dubini jer je prošlog puta rađeno na dubini od 1,5 metara. U tom dijelu je samo nasip a da bi dobili bolju sliku moraće da se ide na veću dubinu. Imaćemo presjek u kakvom stanju se nalazi gornji sloj nasipa i u kakvom su stanju gromade, ploče i do kolikog pomjeranja je došlo, kazao je Ukropina.

Objašnjava da je golim okom vidljivo da je potrebna  zaštita sa spoljne strane.

-Zbog godina, nevremena, ciklona, zemljotresa 1979. godine ta zaštita je popustila a kada se dešava plimni val naše pristanište je pod vodom, kaže Ukropina.

Smatra da bi sanaciju lukobrana trebalo iskoristiti da se napravi još jedna staza za šetnju, zatim mobilni vezovi kako bi povećali kapacitete sa spoljne strane tokom ljeta.

Herceg Novi

-Možda se može izvesti i da plovila imaju pristup pumpnoj stanici sa spoljne strane da ne bi morali ulaziti u akvatorijum luke.

Tender je vrijednosti oko 30 000 a koliko će koštati radovi znaće se nakon izrade studije.

-Ranije su procjene bile da bi sama zaštita sa spoljne strane koštala oko 300 000 eura. Od 1955. godine se nije ništa radilo i ovo je prvi korak ka rješavanju tog problema, kazao je on.

Ukropina očekuje da će,  bez obzira koja će biti Vlada, sledeće godine potpisati ugovor za dugoročni zakup akvatorijuma i da će gradska uprava početi da gazduje ovim prostorom na pravi način.

Izvor:RTHN

Najčitanije