17 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi se vratio među najposjećenije destinacije u regionu

Herceg Novi – foto Miloš Samardžić

Herceg Novi se vratio na staze stare slave i opet zauzima jedno od 15 mjesta u regionu koje su internacionalni turisti najradije obilazili i u njemu provodili više dana tokom 2023. godine. Statistika je rađena na osnovu podataka dobijenih iz nacionalnih institucija Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Bolja ukupna turistička posjeta koju Herceg Novi bilježi tokom prethodne godine svrstao ga je, nakon više godina pauze, na listu 15 gradova među kojima su Beograd, Dubrovnik, Split, Rovinj, Poreč, Bled, Pula i drugi. Za boravak u našem gradu tokom 2023. godine odlučilo se 371 093 inostranih gostiju, dok je ukupan broj posjetilaca Herceg Novog 389 705, što ga svrstava na drugo mjesto najposjećenijih gradova u Crnoj Gori. Strani turisti ostvarili su, tokom prethodne godine, 2 882 311 noćenja i time Herceg Novi pozicionirali na šesto mjesto u regionu po ostvarenom broju noćenja.

Raduje podatak da je interesovanje za Herceg Novi kao turističku destinaciju u konstantnom porastu. Predsezona 2024. godine bilježi čak 30% bolju posjetu nego lani, što je odlična najava za još uspješniju glavnu sezonu.Tome u prilog i podatak da je za samo nekoliko prazničnih dana početkom maja, hercegnovske kule i Kuću nobelovca Iva Andrića obišlo za 331% više posjetilaca nego prošle godine u isto vrijeme.

Sasvim je sigurno da je tome doprinijela bolja promocija grada na različitim tržištima, povećanje broja smještajnih kapaciteta, kvalitetan kulturni, sportski i zabavni program sa velikim brojem festivala, valorizacija aktivnog turizma u planinskom zaleđu kao i sveukupna atraktivnost destinacije. Zbog toga je tokom prethodne godine i biran među deset naboljih primorskih mjesta na svijetu.

Najčitanije