17 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi: Skraćenje mandata, vanredni lokalni izbori?

Herceg - Novi
Herceg – Novi

Odbornici SO Herceg Novi odlučivaće o skraćenju mandata lokalnom parlamentu na sjednci koja bi trebalo da bude zakazana 27. januara.

12 od 34 odbornika 12. januara predalo je inicijativu o skraćenju mandata ovom skupštinskom sazivu.

“Predsjednik saziva Skupštinu, po sopstvenoj inicijativi, na zahtjev predsjednika Opštine, jedne trećine odbornika i po inicijativi građana, u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, odnosno inicijative”, pojašnjava dr pravnih nauka Đorđije Blažić.

Ako Skupštinu, iz nekog razloga, ne sazove predsjednik skupštine u roku od 15 dana, dr Blažević navodi da “onda skupštinu saziva podnosilac zahtjeva, odnosno inicijative. U tom slučaju skupštinom predsjedava odbornik kojeg odredi podnosilac zahtjeva, odnosno inicijative”.

Prema do sada javno iznesenim stavovima, od 34 odbornika u SO Herceg Novi , 17 (IZBOR, SNP, SDP, NOVA , Novska lista i  četiri nezavisna odbornika)  bi trebalo da glasa za skraćenje mandata sadašnjem sazivu,četiri odbornika Građanskog saziva su saopštli da neće glasati za takvu odluku, a DPS se još nije izjasnio.  U slučaju da podjednak broj odbornika bude ZA i PROTIV, Dr Blažević ističe da u “ takvoj situaciji nema odluke o raspuštanju Skupštine tj.skraćenju mandata” .

Predsjednik SO Herceg Novi Andrija Radman je novinarima kazao da će za utorak zakazati skupštinski kolegijum oko dogovora o nastavku započete 24. redovne sjednice, i “kako bi se dogovorili o terminu vanredne sjednice na kojoj će se odbornici izjasniti o inicijativi Građanske liste Izbor o skraćenju mandata”.

S.K

Najčitanije