15 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi – Speleološko veče

U sklopu manifestacije „Zimski gušti na Orjenu“, koju organizuje Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, u četvrtak 19.januara od 19 sati u konobi Orka ((iznad trga Nikole Đurković u Herceg Novom), zakazano je Speleološko veče.

Program realizuju Planinarski klub „Subra”, Alpinističko- speleološki odsjek i konoba „Orka“.

Druženje u konobi Orka obuhvatiće razgovor sa speleolozima, planinarima, prezentaciju jama i špilja orjenskog masiva, te upoznavanje sa opremom potrebnom za ovaj zahtjevan sport. Svi koji se dodatno zainteresuju, imaće priliku da se već u subotu, uz asistenciju speleologa Subre, oprobaju na za to specijalno prilagođenom poligonu na Orjenu.

Foto - Agencija za razvoj i zaštitu Orjena
Foto – Agencija za razvoj i zaštitu Orjena

21. januar (subota): Speleološki dan Lokacija: brdo Šilobod Organizator: Planinarski klub „Subra“, Alpinističko-speleološki odsjek Odgovorna osoba: Danilo Brajović – telefon: 069 626 268

Drugi događaj pruža mogućnosti da svi zainteresovani lično osjete čari speleologije, isprobajući opremu u pravim uslovima, a sve uz stručni nadzor i instrukcije. Za lokaciju je odabrano Brdo Šilobod, gdje se nalazi klupski speleo-alpinistički poligon. Okupljanje je na odmorištu kod Kotobiljskog izvora (pored puta Meljine – Kameno), u subotu, 21. januara u 9 sati.

Generalno, speleologija, koja je spoj sporta i nauke, ali i potencijal za razvoj specifilčnih turističkih proizvoda, u Crnoj Gori nije dovoljno popularizovana. Konkretno, kada govorimo o Orjenu, ovaj je masiv bogat prije svega jamama, dok špilja ima znatno manje. U tom smislu, i turistička valorizacija zahtjeva mnogo veća ulaganja, kao i vještinu potencijalnih korisnika. kazao je Željko Starčević v.d. direktor Agencije za razvoj i zaštitu Orjena

U okviru “Zimskih gušta na Orjenu” i ove nedjelje u planu je trail trčanje pješačkim serpentinama od Poda prema selu Žlijebi. Programi na Orjenu nastavljaju se do kalendarskog kraja zime.

Najčitanije