20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi: U budućoj javnoj garaži na trgu Maršala Tita dodatnih 50 parking mjesta

Iizgradnja javne garaže – foto S.Kosić

Zbog nepredviđenih geotehničkih uslova, a u cilju obezbjeđivanja dodatne stabilnosti objekta, u toku je izmjena glavnog projekta izgradnje javne garaže i mješovitog centra na Trgu maršala Tita u Herceg Novom.

“Izvođač radova je obavijestio nadzor da nije u mogućnosti da izvodi radove po postojećem projektu zato što je nakon otvaranja iskopa sa južne strane zaključeno da geomehanička svojstva tla ne odgovaraju projektom predviđenim parametrima. Institut za građevinarstvo kao nadzorni organ je zato ustvrdio da je potrebna promjena kote fundiranja za 3 metra, o čemu je i sačinjen izvještaj”, saopšili su iz lokalne uprave.

Izmjenom projektne dokumentacije poredviđena je izgradnja dodatne podzemne etaže, za koju je investitor odlučio da će biti iskorišćena kao garaža. “Na taj način će se, kroz ovu neophodnu izmjenu glavnog projekta, dobiti dodatna parking mjesta, tako da bi trebalo da u konačnom javna garaža raspolaže sa oko 200 parking mjesta”, naveli su iz Opštine Herceg Novi.

Revizijom projekta biće smanjena kvadratura poslovnih sadržaja, tačnije neće ih biti u dijelu prema zgradi Opštine, što će u konačnom uticati na izgled gornjeg dijela objekta, na način da će novi trg u nivou Njegoševe ulice biti širi i prostraniji.

Iizgradnja javne garaže – foto S.Kosić

Na osnovu izvještaja nadzornog organa,  ovlašćena firma je uradila  i projekat zaštite temeljne jame . U toku je šipovanje terena koje će, kako tvrde iz lokalne uprave,  omogućiti ne samo zaštitu temeljne jame već i dodatnu stabilizaciju oklonog terena koji je i u prethodnom periodu bio problematičan. Ovi radovi, koji nisu bili prvobitno predviđeni, a neophodni su za uspješnu realizaciju cjelokupnog projekta, koštaće oko 600.000 eura.

Podsjećamo da je 18. marta počela izgradnja mješovitog centra u čijem će sastavu biti javna garaža, trg i poslovni sadržaji.

Garaža je zbog niveleta terena i racionalne upotrebe prostora organizovana kroz tri etaže sa polunivoima. Bilo je planirano je da nakon završetka radova korisnicima bude dostupno oko 150 parking mjesta. Projekat je izradio Građevinski fakultet iz Podgorice, a radovi su povjereni kompanij “Briv construction”. Nadzor nad izgradnjom ovog projekta vrši kompanija “Ing-invest”.

Investitor projekta čija je vrijednost 3,2 miliona eura je Opština Herceg Novi, a izmjenom projekta neće biti povećana cijena izgradnje javne garaže i mješovitig centra, tvrde iz lokalne uprave.

Iizgradnja javne garaže – foto S.Kosić

U javnosti su se čule kritike da je projekat počeo u vrijeme neizvjesne ekonomske situacije u opštini, ali i u cijeloj zemlji, da se izgradnjom javne garaže neće dobiti značajno veći broj parking mjesta , ali i da će negativno biti izmjenjene vizure tog dijela grada.

Do kraja godine dodatnih 450 parking mjesta

Parking studija  za Herceg Novi, koju je prije tri godine izradila Agencija za izgradnju i razvoj grada pokazala je da je Herceg Novom  neophodno 8.160 parking mjesta, a da Parking servis sada obezbjedjuje samo 1.500 mjesta i isto toliko kojima raspolažu privatnici.

Iz lokalne uprave je prije nekoliko mjeseci saopšteno da bi do kraja godine grad trebalo da dobije dobiti dodatnih 450 parking mjesta- koji bi bili izgrađeni u Meljinama  pored “Volija”, ispod semafora na Toploj i u dijelu kompleksa planiranog za izgradnju Autobuske stanice u Igalu.

/S.Kosić/

Izvor:S. Kosić

Najčitanije