16 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi u predsezoni raskopan, karakterišu ga i brojna poskupljenja…

Herceg Novi Ilustracija, Foto: Shutterstock

S obzirom na to da Herceg Novi decenijama unazad važi kao mjesto porodičnog odmora i omladinskog turizima, s ovakvim ambijentom teško da može biti konkurentan


Raskopano šetalište u Igalu sa neizvjesnim završetkom posla planiranog za 1. jun, radovi na saobraćajnici u Zelenici, usled kojih se stvaraju kolone vozila, izgradnja trotoara i autobuskog stajališta na Toploj, skori početak gradnje glavne autobuske stanice u Igalu, nefunkcionalan kolektor i postrojenje, kojem su u Meljinama dvije pumpe skoro tri mjeseca van stroja… slika su predsezonskog dočeka gostiju u Herceg Novom.

Tu je i problem sa saobraćanjem trajekta, jer tri od kojih dva imaju više nego skromne kapacitete nijesu dovoljni da opsluže goste ni tokom predsezone, a kamoli u sezonskom periodu. Sve ovo prate i obaška podignute cijene u trgovinama, ugostiteljskim objektima i kafeima, u hotelskom i privatnom smještaju.

S obzirom na to da Herceg Novi decenijama unazad važi kao mjesto porodičnog odmora i omladinskog turizima, s ovakvim ambijentom teško da može biti konkurentan. Kada je riječ o cijenama proizvoda koje turisti u Herceg Novom, zbog skromnijeg džepa, najviše kupuju u vanpansionu, u odnosu na lani više su uglavnom od 50 centi do euro za piće, dok je hrana poskupila od jedan do pet eura, u zavisnosti gdje se konzumira.

Radovi Igalo – foto čiatoci

Pa je tako za parče pice potrebno izdvojiti 2,50 eura, dok je lani koštalo od 1,50 do 2 eura, hamburger košta od 3,50 do 4 eura, a lani je koštao 3 eura. Cijena kugle sladoleda se kreće od 0, 90 eura do 1 eura, a na ekskluzivnijim mjestima i pet eura, dok se prošle godine za ledni dezert izdvajalo 0,80 eura. Ni sa napicima se ne stoji bolje, pa je za običnu šolju čaja potrebno izdvojiti od 1,40 do 1,60 eura, a lani je koštao 1 euro, ledeni čaj košta 2,20 eura, a prošle godine je bio 1,80 eura. Za veliku kafu sa mlijekom treba izdvojiti 1,80 do 1,90 eura, a lani 1 40 eura. Mala kafa sa mlijekom košta od 1,40 do 1,80, a lani je koštala 1,10 eura. Cijena nes kafe je sa 1,80 porasla na 2,80 eura, dok je za sokove, koji su prošle godine koštali 2,50 eura, potrebno izdvojiti od 2,80 do 3,50 eura, flašica kisele vode košta 1,80 eura, a za pivo koje je prošle godine koštalo od 2,50 do 2,80 eura sada je potrebno izdvojiti od 3 eura pa naviše. Sendviči koštaju od 4 do 6 eura, burek od 1,80 do 2 eura. Za kolač koji je lani koštao 2 eura, sada je potrebno platiti od 3 do 4 eura.

I cijene u restoranima su porasle, pa recimo riba, koja je prošle godine koštala 15 eura, sada iznosi 20 eura. Cijena porcije ćevapa je sa 5 eura porasla na 7, a miješanog mesa sa 7 na 12 eura. U pojedinim ugostiteljskim objektima nerijetko nema cjenovnika, na nekima ima samo kod-cjenovnik, sa čijim iščitvanjem građani i nisu najvještiji, pa neugodna iznenađenja nijesu rijetkost.

Treba napomenuti i to da su cijene podignute unazad mjesec dana, a mještani se kao i svake godine žale da će ih pratiti do naredne sezone, kada će očekivano ponovo rasti. U svjetlu skromnih primanja i svakodnevna kafa van kuće postala luksuz.

Smještaj skuplji za 15 do 20 odsto

I hotelijeri cijenama prate ugostitelje, pa je ove sezone smještaj u prosjeku skuplji za 15 do 20 odsto. Prema informacijama iz Turističke organizacije, smještaj u predsezoni u apartmanima košta od 20 do 100 eura, dok se u sobama, po osobi, cijena kreće od 10 do 15 eura. Od pedesetak malih i velikih hotela za sada je otvoreno tridesetak, a cijene su predsezoni su od 36 do 240 eura. Boravak u apartmanima privatnog smještaja u glavnoj sezoni koštaće od 30 do 100 eura, a u sobama od 10 do 15 eura po osobi. Cijene u hotelskom smještaju u sezoni će se kretati od 25 do 300 eura po osobi, ili od 190 do 1.000 eura po apartmanu. U luksuznom hotelu One and Only, Portonovi u Kumboru cijene soba u sezoni kreću se od vrtoglavih 500 do 3.800 eura, dok u se Portonovi vilama kreću od 450 do astronomskih 7.490 eura.

/K.M/

Izvor:Dan

Najčitanije