15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi: Za izlet brodićem do Plave špilje potrebno 20 eura, do Perasta 35

Plava špilja – foto Boka News

Vlasnici brodića koji prevoze turiste na izletišta Rose, Žanjice, Mirišta i dalje do Perasta kažu da su njihovi posjetioci uglavnom stranci.

Za izlet do Žanjica potrebno je 10 eura, i isto toliko od Žanjica do Plave špilje. Od Herceg Novog do Plave špilje, za koju i vlada najveće zanimanje inostranih gostiju zbog mogućnosti plivanja i zaranjanja u indigo modrinu, potrebno je 20 eura. Izleti do Perasta i njegova dva čuvena otoka košta 35 eura. Kapetan broda “Barba” Ivan Peulić kaže da najviše ima Norvežana ali i gostiju iz regiona.

– Svi jedva čekaju da se otisnu na more, dospiju do Plave špilje i čuvenog izletišta Žanjice – kaže Peulić.

Boka Kotorska – foto Boka News

– Cijene jesu malo jače u odnosu na prošlu godinu ali svuda je tako. Novi, ipak ne bih mijenjala. On je uvijek bio i ostao moja mirna luka – ističe Marija.

Svein iz norveškog grada Kristijansanda kaže da je smješten u Institutu Igalo.

– Prezadovoljan sam. Volim Herceg Novi i Boku. Nisam ranije išao ovim brodom, ali me je privukao zbog žute boje sunca koja nam u Norveškoj toliko nedostaje – kaže Svein.

Izduvni gasovi štete morskom svijetu

Ivan Peulićkaže da je tek ove godine počeo da se baviti ovom vrstom turizama, ali skreće pažnju na očuvanje Plave špilje.

Plava špilja

– Trebalo bi ovlastiti neko lice, koje će na ovom popularnom izletištu zavesti red među brodicama i to hitno. Špilju kao jedan izuzetan prirodni fenomen treba čuvati. Unutar špilje se već nalazi nekoliko brodova, a van nje na ulaz čeka bar četiri, dok se turisti unutra ne isplivaju i ne slikaju. Ovdje je dvojak problem, prvo bezbijednosti, a potom i velike količine izduvnih gasova, jer brodovi koji se u njoj zadržavaju, ne gase motore. Izduvni gasovi se veoma osjete i dabome štete kako morskom tako i svijetu koji živi unutar špilje – ističe Peulić.

/K.M/

Izvor:Dan

Najčitanije