20 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi : Zaustaviti propadanje vrata na Sat kuli (Tori)

Foto S. Kosić

Drvena vrata ispod Sat kule na ulazu u hercegnovski Stari grad, iako postavljena prije samo 13 godina  nagriza zub vremena (ili nemara).

“NVO Riznica starih umjetničkih zanata i vještina iz Hercegh Novog je izvršila čišćenje korozije i zaštitu metalne obloge na gradskim vratima. Ostalo je da izvršimo popravku oštećenja na dnu vrata”, kaže predsjednik NVO Riznica Savo Morović koji je pod nadzorom Područnog odjeljenja u Kotoru, Centra  za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, bio izvođač radova čija je vrijednost procjenjena na 200 eura.

Foto S. Kosić

Sat kula popularna Tora od 19. vijeka, pa do danas, nalazi se na svim simbolima i grbovima grada, na razglednicama,…  stepenište ispod Kule omiljeno je mjesto za fotografisanje i često korišćena scenografija za spotove, reklamne filmove i priredbe.

Kula je sagrađena  za vrijeme turske vladavine o čemu svjedoči zapis na arapskom jeziku koji se nalazi lijevo od glavnih gradskih vrata: “Ovu jaku kulu, po naredbi sultana Mahmuda, podiže 1078 (1667) godine Mustafa aga, poslužitelj u sultanovoj džamiji.” Na mjesto Sat – kule tada se nalazila vrata za ulaz u Stari grad sa zapadne strane. Oko spoljnih zidova bedema bio je potkop i njime tekla voda, pa se potkop sa vodom nalazio i na tom zapadnom ulazu. Za ulaz odnosno za zatvaranje vrata koristio se pokretni most. Potkop je zatrpan je tek u 19. vijeku, kada je počela gradnja u podgrađu. “Kapija je  vrlo  prostrana i čvrsta, na njoj stoje stražari, spremni pod oružjem i vrše stražarsku službu,” zapisao je turski putopisac Evlija Čelebija kada je boravio u Herceg Novom.

Danas počasnu stražu ispred gradske kapije povremeno obavljaju Vitezovi Svetog Stefana  koji djeluju u sastavu NVO Riznica starih umjetničkih zanata i vještina.

Foto S. Kosić

Sadašnji izgled gornjeg dijela Sat kule potiče iz 1856. godine iz vremena kada je Bokom upravljala Austrougarska monarhija. Tora – je restaurisana prije 13 godina , kada je ugradjen  i novi satni mehanizam, a stari – mehanički je, kao muzejski eksponat, izložen u kuli.

Sa postavljanje novog satnog mehanizma aktivirano je i zvono koje je izliveno u livnici braće Di Poli u Trstu 1858. godine, i koji otkucava jedanput na pet minuta da punog sata i na svaki puni sat  sa onoliko udaraca o zvono koliko je sati.

/S.Kosić/

Najčitanije