25 C
Kotor

Slušaj online radio

Hercegnovska Muzička škola obilježava 70 godina rada – održana akademija povodom jubileja

Sa svečanosti

Svečanom akademijom i programom u kome su učestvovali bivši i sadašnji učenici hercegnovske Muzičke škole, u četvrtak je obilježen70-ti rodjendan te važne kulturno obrazovne institucije. Prethodnih dana održano je nekoliko koncerata profesora i učenika , a završni koncert u čast jubileja ,održaće u subotu nekadašnji učenici te škole –pijanista Boris Kraljević i gitarista  Goran Krivokapić.

Muzička škola u herceg Novom osnovana je 1949.godine , a narodna vlast taj posao povjerila je Antonu Homenu koji je imenovan za direktora , Petru Vučetiću I Vandi Drobnjaković prvoj profesorici klavira.Nabavljeni su polovni instrumenti a za školu se već u prvoj godini prijavljuje stotinu učenika.Škola je mijenjala lokacije , a od 1986 . godine nalazi se u Starom gradun -zgradi koja je namjenski za nju projektovana. U kratkom filmu, autora Stevana Koprivice  koji je prikazan na svečanoj akademiji , kroz sliku i riječ –podsjećanje na plejadu direktora I profesora škole , koji su postavili temelje i ostvarili značajne uspjehe

Sadašnja direktorica  Jovanka Veljović  istakla je značaj muzičke škole za kulturni identitet grada.

Sa svečanosti

Poznati pijanista Boris Kraljević prisjetio se dana provedenih u hercegnovskoj muzičkoj školi , odakle je krenuo u svijet i napravio impresivnu karijeru

“Moja profesorica Milena Lučić naučila me je da sviram klavir I tu sam se zahvaljujući I njoj zaljubio u muziku”, kazao je Kraljević ističući da je ona bila vrstan pedagog I umjetnica čiji je doprinos muzičkoj kulturi grada, ali I šire veoma dragocjen.

Kraljević

Akademija je  peti program priređen povodom ovog značajnog jubileja. Prethodila su joj dva koncerta učenika ove uspješne ustanove, jedan koncert profesora i “Veče baroka” na kome su nastupili profesori škole kao solisti sa orkestrom cetinjske Muzičke akademije.

Zaslužnima za saradnju i promociju aktivnosti hercegnovske Muzičke škole uručene su zahvalnice.

Najčitanije