9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Hiljade ljudi na Bokeljskoj noći: Najbolja barka “Osveta Peraškog kokota”

Barka “Osveta Peraškog kokota” najbolje je uređena barka Bokeljske noći 2014, drugo mjesto pripalo je barki “Ajkula”, treće barki “Nareži još”, u konkurenciji od 57 prijavljenih  barki, odlučio je  tročlani žiri u sastavu pjesnikinja Maja Perfiljeva, režiser Dušan Vuleković i slikarka Dušica Ivetić.

U prisustvu više hiljada posjetilaca, sinoć je u Kotoru održana tradicionalna  manifestacija Bokeljska noć, koja ima status nematerijalnog kulturnog dobra.

Specijalne nagrade žirija, pripale su barkama “First souvenir boat show”, “Piva klapa soto voce”, “Đardin”,  “Tajna večera” i “Škaljarski bokun želja”.

Maštovito ukrašene barke su defilovale u akvatoriju kotorskog zaliva, u pratnji  jedrilica JK „Lahor“, predstavljajući se u tri đira, a tokom trećeg đira uslijedio je veliki vatromet.

Svojevrsni spektakl, bal na vodi tradicionalno je ispratilo više hiljada posjetilaca, uživajući  u najraznovrsnijim kreacijama barki, čiji vlasnici su radili više od mjesec dana na njihovom ukrašavanju.

Nakon završetka nastup na akva-pozornici koji je trajao sat i po vremena, fešta  se nastavila na Trgu od oružja, uz grupu „Lungo mare“ i klapu „Incanto“, kao i po ostalim trgovima i pjacama Starog grada.

Organizator je Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, a suorganizator lokalna Turistička organizacija, pod pokroviteljstvom  Opštine Kotor.

Istorijat Bokeljske noći, datira još od 18. vijeka kada je nastala po uzoru na Venecijansku noć. Tradicija duga više od dva vijeka imala je jedan prekid i to od 1936-1959. godine, a posebno su ostale upamćene dvije – Bokeljska noć 1936. godine u čast engleskog kralja Edvarda VIII i ona 1959. godine u čast predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Pjesnikinja Maja Perfiljeva, rođena Tivćanka, zavičaju je posvetila više pjesama,a najpoznatija je upravo čuvena pjesma Bokeljska noć.

Najčitanije