12 C
Kotor

Slušaj online radio

Hiljade pod ruševinama, sigurnosni i zdravstveni uvjeti sve teži – Broj mrtvih je prešao 40 hiljada

Turska – potres – foto EPA

Iz Turske i Sirije i dalje stižu vijesti i o čudesnim spašavanjima. Ta su čuda, nažalost, sve rjeđa. Broj mrtvih, koji je prešao 40 hiljada, još će rasti jer su hiljade ljudi pod ruševinama, a od razornog potresa prošlo je više od osam dana. Zbog sve težih sigurnosnih, ali i zdravstvenih uvjeta sve veći broj međunarodnih spasilačkih timova napušta Tursku. I hrvatski tim jutros je napustio Hatay i krenuo prema Ankari.

Erdogan: Potresi kao atomske bombe, broj mrtvih prešao 40.000

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da su prošlotjedni potresi bili “jačine atomskih bombi”, a novi podaci pokazuju da je broj mrtvih u Turskoj i Siriji prešao 40.000. Dodao je da se stotine tisuća zgrada ne mogu koristiti širom Turske te da bi se svaka zemlja suočila s istim posljedicama “u slučaju takve katastrofe”.

– Srušene zgrade znak su vladi da su potrebna stroža pravila izgradnje, rekao je turski predsjednik u govoru koji je prenosila televizija. Dodao je da će njegova vlada nastaviti rad dok posljednja osoba ne bude spašena iz ruševina.

Najnoviji podaci objavljeni u utorak navečer pokazuju da je u potresu poginulo više od 40.000 ljudi, u Turskoj i u Siriji. U Turskoj je broj mrtvih 35.418, rekao je Erdogan, a u Siriji podaci govore o 5900 mrtvih.

Strahuje se da će biti još tisuće žrtava. Po procjenama UN-a, broj bi se mogao popesti na 50.000 i više. Direktor WHO-a za Europu Hans Kluge opisao je potres kao najgoru prirodnu katastrofu u regiji u stoljeću.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije