13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Hiljadu eura po kilogramu – iznimno skupi magareći sir u Srbiji

Magarac

Bijel, gust i bogat okusom, jedinstveni magareći sir koji se proizvodi u Srbiji nije samo ukusan, nego i zdrav, tvrdi njegov proizvođač Slobodan Simić.

No postoji i kvaka – cijena mu je oko hiljadu eura po kilogramu, što ga čini jednim od najskupljih sireva na svijetu.

Simić i njegov tim farmera od 2012. muzu više od 200 magarica koje žive u prirodnom rezervatu Zasavica na sjeveru Srbije.

Magareće mlijeko ima karakteristike slične ljudskom, a Simić tvrdi da liječi niz bolesti, uključujući astmu i bronhitis.

“Beba može konzumirati ovo mlijeko od prvog dana, bez razrjeđivanja”, ističe Simić i dodaje kako je to “čudo prirode”.

Iako ne postoji dovoljno znanstvenih studija o koristi za zdravlje, magareće mlijeko je bogato proteinima, a Ujedinjeni narodi ga preporučaju kao dobru alternativu za one koji su alergični na kravlje mlijeko.

Magarice proizvode manje od litre mlijeka dnevno, a farma prodaje između šest i petnaest kila sira godišnje.

No “ono što nitko na svijetu ne čini, niti može, jest magareći sir”, govori Simić o svom projektu.

Magareće mlijeko ima nisku razinu kazeina – proteina koji služi kao vezivo u proizvodnji sira.

No jedan od zaposlenika u Zasavici otkrio je da se magareće mlijeko može pomiješati s kozjim kako bi se proizvela tekstura nalik siru.

Miješanje dvaju mlijeka je korisno i zbog činjenice da magarice proizvode manje od litre mlijeka na dan, što je 40 puta manje nego krave.

Na farmi se proizvodi i sapun od magarećeg mlijeka, kao i liker.

Simiću je njegov poslovni pothvat način na koji želi zaštititi balkanskog magarca, životinju koja je sve rjeđa zbog mehanizacije koja ih mijenja u poljoprivredi.

“Održavamo potrebu za ovom životinjom i sad imamo sve više i više farmi magarica, a raste i potražnja, što je odlična vijest za nas i regiju”, zaključuje Simić.

Izvor:Hina

Najčitanije