13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Polja lavande u srcu Boke…

Donosimo priču sa polja lavande iz srca Boke Kotorske sa licenciranim porodičnim aromaterapeutom Sanjom Batutom koja već nekoliko godina ima svoje plantaže lavande.

Stara latinska izreka kaže: “Kao što je ruža miris srca, tako je lavanda miris duše”. I upravo tako, sa suprugom Predragom ugostila je ekipu Boka News-a, pred sami početak berbe koja se očekuje narednih dana. Kasnije procesom sušenja,  lavanda će biti pretočena u originalnu Sanjinu liniju proizvoda “Nota od lavande” .

Po struci nastavnik predškolskog vaspitanja, nakon četrnaest godina rada u toj ustanovi, Sanja Batuta se okreće novim izazovima. Kao veliki ljubitelj prirode i pobornik svega što je proizvedeno u saradnji sa njom, opredjeljuje se za rad sa aromatičnim biljem.

Na porodičnom imanju u Grblju, u selu Pobrđe i iznad njega, gdje se sudaraju planinska i morska struja, zajedno sa svojim suprugom, 2014. godine je zasadila tri manje plantaže (jednu od 3000 m2 i dvije od 1000 m2) prave i hibridne lavande, kao i smilja.

Od tada pa do danas, ove biljke se prerađuju samo u obliku macerata, suvog cvijeta za potrebe čaja, začina, mirisnih i ukrasnih vrećica, a u skorijoj budućnosti se planira i destilacija eteričnog ulja.

Note od lavande – Sanja Batuta – foto Boka News

Posebno mjesto u srcu, priča nam Sanja, za nju ima suncem okupana poljana prave lavande – Lavandula vera. Ona broji preko 1000 sadnica modroljubičastih ljepotica. Između kolona, prosuti su tepisi majčine dušice i divlje nane, pa ujedinjenim mirisima stvaraju čudesnu aromaterapiju. Lavanda vera dostiže svoj maksimum nakon treće godine, praveći grm visine od 80cm. Cvjeta od juna do kraja jula, kada se po „najvećem suncu”  ručno sijeku modri snopovi. Svi njeni nadzemni dijelovi su ljekoviti.  Djeluje antiseptički, analgetski, protivupalno, diuretički, sedativno, te kao insekticid. Ukoliko se želi proizvodnja njenog eteričnog ulja, ubrana lavanda se mora destilovati u naredna 24 sata, dok se za  potrebe i dobijanje suvog cvijeta, tako ubrana u bukete, suši do deset dana u prozračnoj izatamnjenoj prostoriji.

Od suvog cvijeta pravi se aromatičan čaj koji je izvrstan za umirenje stomačnih tegoba, te mirisne vrećice, nezaobilazni miris garderobera. Jastučići i vrećice od sušenih cvjetova lavande, pravi su izazov za stvaranje maštovitih suvenira. Poseban ukras, ujedno i miris, predstavljaju lavandine baklje, koje su pravo umijeće. Prave se ručno, odmah nakon svježe otkinutih snopova. Posebnom metodom (koja zna da potraje i do 30 min. za jednu), savijaju se grančice, pletu i kombinuju sa ukrasnim materijalima. Pravo je zadovoljstvo raditi sa lavandom. Ona je lijek i za oči i za dušu.

Područje Grblja  bogato je i raznovrsnim, samoniklim aromatičnim biljem, od kojih se izdvajaju: lovor, žalfija, mirta, tršlja, majčina dušica, matičnjak i bušin. Sva ova aromatična harmonija mirisa, podstakla je Sanju da se edukuje u tom pravcu i spoji lijepo sa korisnim. U Beogradu 2015.godine, završava strukovnu školu za profesionalnu aromaterapiju „AromaTea“ i počinje sa radom. Svoju liniju aromaterapeutskih preparata naziva “Note od lavande”. Kako znanje  nikada nije na pretek, redovno posjećuje seminare u okviru iste  škole, razmjenjuje iskustva sa drugima i u kontinuitetu stiče nova znanja.

Ukratko nam objašnjava pojam aromaterapije: „Aromaterapija je dio fitoterapije, discipline koja koristi biljke i razne biljne pripravke za očuvanje zdravlja, za prevenciju i liječenje bolesti. Specifičnost aromaterapije je u tome što u tu svrhu upotrebljava posebne ekstrakte iz biljaka koji se nazivaju eterična ulja.

Eterična ulja predstavljaju najkoncentrovaniji oblik ljekovite energije biljke koji se dobija destilacijom ili cijeđenjem cvijetnih plodova, listova, kore stabljike i sjemena biljke. Ne djeluju samo na jednu oblast, jedan organ, problem ili tip tegoba, već je njihovo dejstvo višestruko i svestrano.

Note od lavande – foto Boka News

Preparati koji se  izrađuju od eteričnih ulja koriste se u terapeutske ikozmetičke svrhe u vidu melema, krema, parfema, sapuna, šampona… Sa posebnim pristupom i oprezom, eterična ulja se ukapavaju u preparate. Uglavnom se ukapavaju u hladne procese da ne bi izgubila svoju terapeutsku vrijednost. Broj kapljica tj. koncentracija, varira od preparata do preparata i njihove namjene“.

Iz godine u godinu, raste broj klijenata (kako starijih, tako i mlađih) koji su zadovoljni učinkom aromaterapeutskih preparata “Note od lavande” i uvijek im se rado vraćaju. Posebno joj je zadovoljstvo, navodi Sanja, probuđena svijest kod mladih (posebno djevojaka) koje shvataju i prave razliku između vještačkih preparata punih parabena,  konzervansa, vještačkih mirisa i boja, genetski modifikovanih supstanci i onih biljnih, prirodnih, koje zavrjeđuju sve riječi hvale. Na pitanje što bi mlađoj populaciji preporučila od preparata za njegu kože, Sanja nam odgovara:

„Svaka koža je priča za sebe. Neka ima svoju  blistavost, a neka može imati iritaciju, pa čak i problem. Preparati se biraju na osnovu potrebe i tipa kože. Najvažnije od svega je ne koristititi agresivna, hemijska sredstva. Prednost treba dati  BILJKAMA, preparatima u obliku tonika, losiona, krema ili seruma. Oni će, ako ne u potpunosti izliječiti, sigurno pomoći da se ublaže eventualni problemi, i što je najvažnije, ublažiće ih na prirodan način”.

Note od lavande – foto Boka News

Sanja Batuta, porodični aromaterapeut, po svemu sudeči uživa u svom radu. Kada je nema u mirisnoj laboratoriji sa svojim notama, možemo je  vidjeti u radionici, gdje svojim vještim rukama stvara maštovite suvenire, ili je na poljima lavande i smilja, gdje se svakom grmu podjednako obraća s ljubavlju i miluje ga. Okružena prirodom, veseli se  svakom  novom danu. Veseli se uspjehu jer vjeruje u sebe. Upravo to i treba da bude podstrek mladima. Vjera u sebe, rad i zalaganje su pravi recept za uspjeh.

Najčitanije