3 C
Kotor

Slušaj online radio

Hitan sastanak G7, Rusi zaprijetili Zapadu

Kijev – napad Rusije na grad

Sjedinjene Države i druge sile G7 održat će hitne razgovore u utorak o ruskom bombardovanju Ukrajine u kojemu je ubijeno 14, ranjeno 97 osoba, te uništen dio energetske infrastrukture zemlje.

Sastanak dolazi dan nakon što su ruski projektili prvi put u nekoliko mjeseci pogodili glavni grad Ukrajine, a predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je Moskvu da se njegova zemlja “ne može zastrašiti”.

Ruske snage su u ponedjeljak izbacile više od 80 projektila prema gradovima diljem Ukrajine u očitoj odmazdi za eksploziju koja je oštetila ključni most koji povezuje poluotok Krim s Rusijom.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit rekao je novinarima u ponedjeljak da je kancelar Olaf Scholz razgovarao sa Zelenskim i uvjerio ga “u solidarnost Njemačke i ostalih država G7”.

Američki predsjednik Joe Biden u međuvremenu je oštro osudio napade, rekavši da oni “pokazuju potpunu brutalnost” Putinovog “ilegalnog rata”.

Bijela kuća je u priopćenju rekla da je Biden razgovarao sa Zelenskim i obećao da će Ukrajinu opskrbiti s “naprednim sustavima protuzračne obrane”.

Britanska premijerka Liz Truss najavila je da će na sastanku inzistirati na tome da “ne smiju pokleknuti ni za jotu” u svojoj podršci Kijevu.

Članicama G7 na sastanku će se pridružiti i Zelenski.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da su udari pokazali da je Moskva “očajna” nakon niza neugodnih vojnih neuspjeha.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije