13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Hoće li poslije dvadesetak godina ruglo u srcu Igala, biti uklonjeno?

Igalo

Gotovo je nevjerovatno da se u Igalu, u centru zdravstvenog turizma, godinama čak i decenijama ne uklanja smetlište iznad nekadašnjeg dubrovačkog “Agruma”. Nakon prošlogodišnjeg požara problem je eskalirao, mada je prostor između urušenih neiskorišćenih poslovnih prostora  svima poznata crna ekološka tačka. To je smetlište, ali i stjecište beskućnika, zavisnika ,“ljudi sa margine”.

Ko mora proći tim dijelom Igala, teško će zaobići mračne, urušene, grafitima ispisane prolaze, u kojima se gomila razni otpad. Slike, a ni smrad nijesu uklonjeni iako je nedavno počela rekonstrukcija nedovršenih poslovnih prostora, kao i bivšeg prostora marketa  “Aroma”,  koji je bio kolateralna šteta prošlogodišnjeg požara u susjednoj trgovini.

Mještani i turisti tako su dugogodišnji svjedoci nagomilanog šuta, komunalnog smeća, plastike, drveta. Preko svega stanari solitera ulaze u svoje stanove.

Iako je ovaj nedopustivi nered poznat hercegnovskim komunalcima i inspekciji objašnjenje je uvijek isto. Riječ je o privatnom posjedu, te su njihove ingerencije time ograničene. Najgore je što se ne znaju vlasnici, jer je na tom prostoru i dalje aktuelan višedecenijski sudski proces.

”Povremeno smo davali naloge za čišćenje, ali to je kratkoročno rješenje, jer je prostor zabačen, skrovit, napušten i pogodan da se tu baci svakakav otpad”, objašnjava glavni komunalni inspektor, Branko Prelević. Obećava da će reagovati na našu prijavu, ali naglašava, to ne rješava trajno problem odlaganja smeća i zapuštenosti ovog mračnog dijela Igala.

Igalo

Predsjednik Mjesne zajednice Igalo, Zoran Savković, vjeruje da je rješenje na pomolu. Objašnjava da su u toku radovi kojima bi konačno trebalo da se zapušteni prostor osposobi i postane funkcionalan. Kompanija “Domaća trgovina” privodi kraju sanaciju opožarenog prostora bivše “Arome”, ali i okolnih poslovnih prostora koji će imati novu namjenu. Savković za trenutnu alarmantnu situaciju traži malo strpljenja, dok se, kako kaže  “ne okončaju značajni građevinski zahvati na godinama devastiranom lokalitetu.

Radi se hidroizolacija koja podrazumijeva čišćenje napuštenih i nikad iskorišćenih poslovnih prostora iznad objekta “Aroma”, što je vjerovatno rezultiralo gomilanjem šuta “koji će ubrzo biti uklonjen”,  siguran je Savković.

Da li će to značiti, kao mnogo puta do sada, samo trenutno raščisćavanje, te uskoro ponovno zatrpavanje smećem skrovitih prolaza-ostaje da se vidi. Ali propisi su jasni! Zakon o komunalnim djelatnostima zabranjuje odlaganje komunalnog i drugog otpada van mjesta predviđenog za tu namjenu. Ako se zna vlasnik prostora, ako se utvrdi ko je odgovoran za deponovanje, komunalni policacac treba da mu naloži da otpad ukloni i površinu vrati u prvobitno stanje o svom trošku-objašnjavaju u odgovoru na pitanja NVO EkoKulMedia iz Komunalne inspekcije.

Kada komunalni policajac izda prekršajni nalog, dužan je da o tome obavijesti komunalnog inspektora, koji je zadužen da proprati da li se nalog sprovodi. Ako se to ne desi- uslijediće prekršajni postupak i izvršenje, odnosno čišćenje uz angažovanje društava „Čistoća“ ili „Komunalno stambeno“, o trošku odgovornog lica.  Ali, ako se, kao što je to često slučaj, ne može utvrditi ko je deponovao otpad, krajnja mjera je da se, uz nalog, prostor očisti o trošku Opštine Herceg Novi.

Smetlište u centru Igala, pa i opasnost od zaraze, nijesu od juče i nadležni su “u toku” već dvadesetak godina. Da li će, kako se najavljuje, prenamjena prostora i okončanje sudskog postupka značiti osvjetljenje lokaliteta i raščišćavanje ove crne ekološke tačke?

To će aktivisti NVO EkoKulMedia pratiti kroz projekat Ecoscreen koji realizuje u sklopu “Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2-ReLOaD2. Finansira ga Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj. U Crnoj Gori se ReLOaD2 realzuje u partnerstvu sa 15 lokalnih samouprava, među kojima je i Opština Herceg Novi.

Najčitanije