15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Holanđani uvode korona propusnice uprkos velikom otporu

Holandija – foto EPA

Holanđani će od 25. septembra zahtijevati dokaz o vakcinaciji protiv covida-19 ili svježi koronatest za ulazak u kafiće, restorane, muzeje, pozorišta i druge kulturne događaje, dok su gotovo sve mjere socijalne distance ukinute.

Tanka većina u holandskom parlamentu kasno u četvrtak odbacila je predlog koji poziva vladu da se predomisli o korona propusnici, dok je premijer Mark Rutte rekao da je potrebna kako bi se spriječio novi val infekcija.

“Još uvijek smo u opasnoj situaciji. Ako ovo ne provedemo, slijede veliki rizici”, rekao je Rutte tokom burne rasprave u parlamentu.

Oponenti s kraja političkog spektra propitkivali su potrebu za korona propusnicama, za koje su mnogi rekli da su zamka za poticanje vakcinisanja, unatoč ponovnim obećanjima vlade da vakcinacija nikad neće postati obavezno.

“Mjera je nerazumna, nepotrebna i lažna. Ovo je vakcinisanje silom te izaziva podjele u društvu”, rekao je ultra desni opozicijski čelnik Geert Wilders.

Oko 72 posto od ukupno 17.5 milona Holanđana vakcinisalo se barem jednom dozom vakcine protiv covida-19, prema službenim podacima.

Iako ankete pokazuju da većina Holanđana podržava mjere, koronavirus propusnici se protive oni koji se odbijaju vakcinisti.

Ugostiteljski sektor reagirao je s bijesom na prijedlog o propusnicama, dok su mnogi kafići i restorani rekli da ne žele sarađivati.

Gradonačelnica Amsterdama, Femke Halsema, u srijedu je rekla da policija u holandskom glavnom gradu neće imati kapacitet da provodi novu politiku, što zahtijeva prostorije u kojima se provjeravaju klijenti.

Broj novih zaraza pao je na oko 2000 dnevno u Holandiji, dok se oko 600 pacijenta liječi u bolnici.

Izvor:HINA

Najčitanije