26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Holandski Damen želi da razvija linijski pomorski saobraćaj u Boki – Postoji i interes za uspostavljanje feribota od Bara ka lukama Mediterana

Bella Boka Hibridni brod – foto arhiva Boka News

Holandska kompanija Damen zainteresovana je za razvoj linijskog i taxi pomorskog saobraćaja u Boki Kotorskoj, ali i van zaliva. Kako je saopštio nerezidentni ambasador Holandije u Crnoj Gori Joust Reintjes, postoji interesovanje i za uspostavljanje feribota na liniji od Bara prema drugim lukama u regionu Mediterana, ali i za uspostavljanja avio linije na relaciji Crna Gora – Holandija.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija, ministar Ervin Ibrahimović i ambasador Reintjes razgovarali su o modelima jačanja ekonomske saradnje između dvije države.

Sagovornici su se složili da ne postoje otvorena pitanja i da su bilateralni odnosi dvije zemlje na dobrom nivou, te da postoji dobra osnova i prostor da se inteziviraju aktivnosti i pronađu modeli privlačenja holandskih kompanija za snažnije investiranje i poslovanje na crnogorskom tržištu.

Kako je ambasador istakao, činjenica da ima nerezidentni status ne umanjuje njegovu posvećenost da održava kvalitetnu komunikaciju sa crnogorskom administracijom i bude podrška holanskim kompanijama koje pokažu interes za Crnu Goru.

Reintjes je iskoristio priliku i predstavio ministru kapitalnih investicija nekoliko inicijativa i ideja za razmatranje za koje sada postoji interes, a koje bi u narednom periodu mogle biti detaljno razmatrane i razvijane.

– Tako je na sastanku bilo riječi o interesovanju holandske kompanije Damen za razvoj linijskog i taxi pomorskog saobraćaja u Boki Kotorskoj, ali i van zaliva, feribot liniji od Bara prema drugim lukama u regionu Mediterana, ali i uspostavljanja avio linije na relaciji Crna Gora – Holandija – navodi se u saopštenju.

Ibrahimović je podržao ove inicijative, naročito kada je riječ o otvaranju avio linije.

– Na taj način će se crnogorska turistička ponuda približiti holandskim građanima čime se otvara prostor i za značajniju promociju crnogorskog turizma – kazao je ministar kapitalnih investicija.

Luka Bar – Foto Boka News
Ibrahimović je takođe dodao da Crnu Goru očekuje intezivan period u dijelu unapređenja i modernizacije saobraćajne infrastrukture, nabrajajući samo neke od kapitalnih projekata na čijoj se realizaciji sprovode određene aktivnosti ili se planiraju, kao što je izgradnja naredne dionice auto-puta Bar – Boljare, valorizacija crnogorskih vazdušnih luka, snažnije pozicioniranje Luke Bar, ulaganja u turističke potencijale sjevera Crne Gore.
– Razvoj sjeverne regije jedan od prioriteta rada ove vlade, a puštanjem u saobraćaj prve dionice auto-puta od Podgorice do Kolašina šaljemo jasnu poruku građanima sjevera da stvaramo preduslove za razvijanje privrede, a samim tim i za bolji kvalitet života – zaključio je Ibrahimović.

Najčitanije