16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

DVD “Boka” ponudila pomoć u gašenju najvećeg požara u istoriji Slovenije

Požar na slovenskom Krasu i dalje bukti – foto >HINA

Rukovodstvo Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Boka” iz Tivta ponudilo je svojim kolegama – dobrovoljnim vatrogascima iz PGD “Košana” iz opštine Pivka u Sloveniji, pomoć u vanrednoj situaciji koja već par dana traje u dijelu te države.

Na Krasu u Sloveniji naime, i dalje gori najveći požar u istoriji te države, a koji se proširio iz Italije. Vatrogasci su tokom noći branili više sela od vatre, a neka su i evakuisana.

U gašenju požara koji se vrlo teško obuzdava, učestvuje oko hiljadu vatrogasaca iz Slovenije, a pomoć lokalnim gasiocima u obliku dodatnog ljudstva, opreme, helikoptera i aviona za gašenje požara stigla je iz Italije, Mađarske, Slovačke, Hrvatske i Srbije.

“Mi nemamo velike tehničke mogućnosti, ali svakako da našim prijateljimaiz PGD ‘Košana’ koji su angažovani na gašenju požara na Krasu, imamo moralnu i ljudsku obavezu da ponudimo makar simboličnu pomoć u ljudstvu. U kontaktu smo sa njima – rečeno nam je da za sada, nema potrebe da idemo za Sloveniju, ali mi smo svakako spremni na to i eventualno da organizujemo i sakupljanje nekog drugog vida pomoći koja im možda bude zatrebala”, kazao je komandir DVD “Boka” Igor Petković.

On je dodao da bi u ovakvim slučajevima, eventualna pomoć vatrogasaca iz Crne Gore kolegama u Sloveniji, morala da zvanično ide preko međudržavnih kanala, odnosno Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore.

“Međutim, mi smo i pored toga našim prijateljima iz Pivke ponudili pomoć i stojimo im na raspolaganju”, istakao je Petković podsjećajući na odličnu saradnju i prijateljske odnose koje DVD “Boka,” ima sa PGD “Košana” a koje je tivatskim dobrovoljcima početkom ove godine doniralo jedno svoje navalno protivpožarno vozilo.

Izvor:S.L

Najčitanije