13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Hotelijeri sve nervozniji: Otkazana gotovo trećina uskršnjih aranžmana

Iz više hrvtakih hotelskih kompanija SEEbiz neslužbeno doznaje kako je otkazana čak trećina uskršnjih aranžmana.

www.besttravelmonths.com

Težak je to udarac za hrvatske hotelijere koji su u ovoj predsezoni imali velika očekivanja. Većinom se radi o aranžmanima iz Azije, no brine činjenica kako je dio otkazanih aranžmana i europskog porijkla.

Najviše briga ipak izaziva činjenica što je Njemačka u posljednja tri dana hiljade svojih građana stavila u karantenu i postala jedna od top 10 svjetskih zemalja s najvećim brojem oboljelih i nosilaca virusa.

Jasno je da je koronavirus uzdrmao turistička kretanja u svijetu više nego ijedna problematična situacija u proteklom turbulentnom desetljeću. Još do prije tjedan dana stanje u rezervacijama za predsezonska putovanja je mirovalo, nije bilo novih bukiranja, ali nije bilo ni značajnijih otkaza. U samo nekoliko dana stvari su se značajno promijenile.

Iako je ministar turizma Gari Cappelli prošloga tjedna zvučao vrlo smireno, u turističkom sektoru nervoza je sve veća.

– Promijenila se čitava paradigma poslovanja u samo nekoliko tjedana. Svi sada žele da se otkazni rok produlji bez penala na samo tjedan dana prije putovanja kako bi turisti mogli odlučiti u zadnji trenutak žele li krenuti na put. Sve se pretvara u last minute prodaju, a tako je nemoguće normalno raditi – požalio se jedan iskusni turistički radnik.

Svjetsko vijeće za turizam i putovanja WTTC objavilo je u subotu kako je pad potrošnje i smanjen obujam putovanja u svijetu već koštao turistički sektor oko 22 milijarde dolara.

Do podataka su došli uz pomoć Oxford Instituta koji je uspoređivao posljedice Sarsa 2002./2003. godine, ali i činjenicu da milijuni Kineza kao najvećih svjetskih putnika posljednjih godina više ne putuju već tri mjeseca.

Najčitanije