25 C
Kotor

Slušaj online radio

Hotelijeri u Neumu zadovoljni – Nakon uspješne sezone, predviđaju odličnu postsezonu

Neum

Neum bi ove godine po zaradi od turizma mogao dostići rekordnu, predpandemijsku 2019. godinu. Velika posjećenost turista zabilježena je u jeku turističke sezone, a popunjenost smještajnih kapaciteta bila je visoka i u prvoj polovini septembra. Uprkos cijenama koje su u odnosu na prošlu godinu više za oko 15%, jedini bh. grad na moru i dalje je cjenovno pristupačniji od ostalih turističkih destinacija na Jadranu, što je u konačnici i rezultiralo velikim brojem stranih gostiju.

Hotelijeri i ugostitelji u Neumu zadovoljni su popunjenošću smještajnih kapaciteta u špici sezone, a očekuje se da će dobri rezultati biti ostvareni do kraja septembra, ali i u oktobru.

– Sezona izvanredna, i očekivanja za postsezonu su isto tako velika, posebno hotelski smještaj – imaju već te neke ugovore, dakle dogovorene ture, agencije, itd. Tako da, evo ja imam osjećaj na kraju godine kad se budu zbrajali rezultati da će biti otprilike na razini 2019. koja je dosad bila rekordna – kaže Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Bogata gastro pnuda, kvalitetan hotelski smještaj i znatno pristupačnije cijene u odnosu na susjedne zemlje razlog su dolaska brojnih domaćih, ali i turista iz ostalih dijelova Europe, ističe Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera Općine Neum.

– U odnosu na Hrvatsku su skoro pa duplo jeftinije, od nekih gradova sigurno duplo i više definitivno jeftinije. Ono što je važno naglasiti da je taj hotelski smještaj jako kvalitetan. Znači svi hoteli su ili renovirani ili nanovo napravljeni. Ukupno brojimo 18 hotela i to je sve jako visoke kategorije. I tu su gosti dosta zadovoljni hotelskom uslugom i gastronomskom ponudom. Sad za bh. tržište te cijene jesu još uvijek malo visoke, došlo je do inflacije, a u nas to plaće još nisu ispratile kako treba, tako da za naše tržište se to još uvijek čini malo poskupo, iako poredeći s drugim destinacijama na Jadranu, to je puno jeftinije.

Boljoj turističkoj slici doprinijela je i nova magistralna cesta Stolac-Neum,a izgradnjom stolačke obilaznice, gosti iz unutrašnjosti zemlje sada brže i jednostavnije mogu stići do bh. grada na jadranskoj obali.

– Dobro je to što je nova cesta nama otvorila jednu novu prometnu rutu od Dubrovnika do Mostara, Međugorja i Sarajeva, s jedne strane, a sa druge strane danas jednostavno ljudi dolaze u Neum, ne zato što su primorani, nego jednostavno dođu ili da se odmore ili da kušaju tu gastro ponudu koju Neum ima – pojašnjava Dragan Jurković, načelnik Općine Neum.

Za razliku od prethodnih godina ne postoji ni bojazan od pojačnog prometa između dva granična prijelaza u Neumu. Izgradnjom i otvorenjem Pelješkog mosta i taj problem je uklonjen, pa gosti više ne čekaju u kolonama.

Najčitanije