12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Međunarodni festival folklora “Igalo 2023“ od 21. do 24. septembra

KUD Igalo

U organizaciji KUD Igalo, nakon dvije godine pauze, od 21. septembra do nedelje 24. septembra, biće održan sedmi Međunarodni festival folkolora „Igalo 2023“ koji će okupiti oko 350 učesnika.

Festival, kako je objasnio predsjednik KUD Igalo Igor Simović, ima turistički i kulturno umjetnički karakter.

-U okviru festivala biće održana dva koncerta. Prvi će biti u petak 22. septembra u Bijeloj na platou ispred Doma kulture (u slučaju kiše u Domu kulture). Drugi nastup je planiran u subotu 23. septembra na Kanli kuli ( u slučaju kiše u Dvorani Park), najavio je Simović.

Gostima su obezbijedili i obilazak grada, a planiran je i defile kroz grad učesnika festivala.

-Upoznaćemo ih sa ljepotama grada. Nadamo se da ćemo uspjeti da na najbolji način predstavimo naš grad, društvo i Boku Kotorsku. Planirano je da organizujemo i defile kako bi učesnici u tradicionalnim narodnim nošnjama širem auditorijumu pokazali bogatstvo tradicije, kazao je Simović.

Na festivalu koji je revijalnog karaktera učestvovaće društva iz Evrope, regiona i Crne Gore.

-Dolaze nam KUD iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, dva društva iz Grčke i jedno društvo iz Bjelorusije. Imaćemo i tri domaća društva, kazao je Simović.

Oba koncerta počeće u 19 sati, a defile učesnika biće organizovan sat ranije. Defile će u Bijeloj biti od hotela delfin do Doma kulture, a u Herceg Novom kroz centar grada.

Prethodnih godina festival je održavan u maju, a kako objašnjava Simović, manifestaciju su pomjerili za kraj ljeta jer su im se vrlo važni događaji članova, kao što su mature i ekskurzije, poklapale sa festivalom. Na ovaj način produžiće i turističku sezonu.

Podršku festivalu pružili su Opština Nerceg Novi, Sekretarijat za društvene djelatnosti, Herceg fest i Mjesna zajednica Bijela.

Najčitanije