13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Hotelijeri zadovoljni, u privatnom smještaju pad do 30%

Turizam – foto Boka News

Dok turisti uživaju na septembarskom suncu, turistički poslenici sumiraju rezultate sezone.

“Ova godina je bolja od prošle godine kumulativno. Jul i avgust ne izgledaju da su bolji i nijesu bili bolji, tu su bili na prošlogodišnjem nivou, a predsezona i postsezona značajno su bolji nego prošle godine. Ukupno više para nego prošle godine, da špekulišemo negdje oko milijadu će biti promet registrovani, a neregistrovani još nekih 300 do 400 miliona”, kaže Žarko Radulović, predsjednik CTU-a, za RTCG.

Za razliku od hotela, privatni smještaj ove sezone zabilježio je pad i do 30 odsto, kaže predstavnik turističkih agencija Petar Ivković. To je smatra rezultat odlaska turista u naše konkurentske destinacije, ali i cjenovne politike izdavaoca smještaja.

“Do sredine jula oni podignu cijene i samim tim su skuplji od hotela sa tri pa čak i četiri zvjezdice, što je potpuno nelogično i neracionalno, jer gosti danas u nekoliko sekundi mogu da rade poređenje cijena desetine objekata u odnosu na taj privatni smještaj”, navodi Ivković.

Turistički radnici vjeruju da će minuse iz jula i avgusta uspjeti da nadomjeste u postsezoni, koja će prema postojećim najavama trajati do kraja oktobra.

Turizam

“Postsezona isto kao i predsezona nikada bolja, fenomenalna je i na nivou očekivanog. Što smo željeli prethodnih godina to se dešava sad”, navodi Radulović.

U turizmu predaha nema, pa već sada kažu sagovornici TVCG, mora se razmišljati o pripremama za narednu sezonu. Ističu da je dug spisak problema koje bi trebalo u međuvremenu rješavati.

“Od sistemskih rješenja, zakona, inspekcijskih službi sve su to bili ogromni problemi, koji su bili otežavajuća okolnost tokom ove sezone da ne zaradimo više para. Mi nemamo radnika, izgubili smo ih, fali ih. Reći će neko podignite im plate, podizali smo im plate, nema ih”, navodi Radulović.

Ivković kaže da više ne smijemo da dozvolimo probleme sa plažnim mobilijarom.

“Ne smijemo dozvoliti silnu buku, problem sa takistima, da ne pričam o sivoj zoni i dilerima soba koje smo ovih godina imali, ne samo pored puta nego i preko interneta”, poručuje Ivković.

Najčitanije