34.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Hotelski kompleks umjesto Fjorda i Jugooceanije

Kotor -uklonjen građevinski otpad

Podgorička kompanija Boka bay investment dobila je od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma urbanističko-tehničke uslove (UTU) za izradu tehničke dokumentacije za gradnju hotelskog kompleksa u Kotoru, na lokaciji bivšeg hotela Fjord.

Ta kompanije je dobila UTU i za rekonstrukciju, dogradnju i prenamjenu nekadašnje upravne zgrade Jugooceanije, piše Pobjeda.

Osnivači kompanije su njen izvršni direktor Orhan Pelinković, sa deset odsto i GB-Actgroup LTD sa 90 odsto udjela.

S obzirom na to da je kompanija Boka bay investment vlasnik susjednog objekta nekadašnje zgrade Jugooceanije, Pelinković je ranije saopštio da će budući hotel i rizort objediniti Jugooceaniju i lokaciju bivšeg hotela Fjord u jednom kompleksu i da će uložiti preko sto miliona EUR.

U dokumentu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma se navodi da se na kompleksu bivšeg hotela Fjord na površini parcele oko 15 hiljada kvadrata predviđa izgradnja hotelskog kompleksa najviše kategorije, u okviru koje je moguće izgraditi objekat koji će imati prizemlje, tri sprata i potkrovlje ili prizemlje i četiri sprata sa povučenom najvišom etažom ukoliko se planira ravan krov, maksimalne bruto građevinske površine 27 hiljada metara kvadratnih. Dozvoljena je i izgradnja podzemnih etaža.

U UTU se navodi da je kapacitet objekta najviše 230 ležaja. Na devastiranom zemljištu se, pored izgradnje hotelskog kompleksa visoke kategorije, predviđa i izgradnja šetališta uz more. Na slobodnom dijelu kompleksa predviđeni su otvoreni bazeni, restorani uz bazene, igrališta za djecu, sporstki tereni i obavezno šetalište sa biciklističkom stazom i drvoredom.

Kotor foto Boka News

Rušenje nekadašnjeg hotela Fjord i uklanjanje građevinskog otpada obavljeno je tokom 2018. i 2019. godine. Podgorička kompanija Boka bay investment postala je vlasnik hotela Fjord i upravne zgrade Jugooceanije početkom 2018. godine, ali nije bila poznata kupoprodajna cijena i način na koji je isplaćena, iako se nezvanično špekulisalo sa deset do 11 miliona EUR.

Hotel Fjord je sagrađen 1986. godine na mjestu nekadašnjeg hotela Slavija, privatizovan u masovnoj vaučerskoj privatizaciji i zatvoren nakon samo 19 godina rada.

Irski biznismen Louis Maguire i njegov tadašnji partner i zemljak Michael Fingleton 2005. godine osnovali su kompaniju New fjord development, preko koje su, neposrednom pogodbom, za 5,5 miliona kupili Fjord od Alfa investa Veselina Barovića. Irski biznismeni su se, međutim, razišli, a firma je opet završila u stečaju, koji je okončan 2013. godine.

Novi vlasnik hotela Fjord i zgrade Jugooceanije je podgorička kompanija Boka bay investment, osnovana u martu 2017. godine i nije poznato koliko je platila ovaj kotorski kompleks, iako se nezvanično špekuliše sa cifrom od deset do11 miliona EUR-a.

Izvor:Mina

Najčitanije