22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

HR – nekoliko pomorskih nesreća protekle sedmice

Foto: MMPI

Stradavanje kupačice kod otoka Vira

Službenici Lučke kapetanije Zadar odmah po zaprimanju dojave o stradavanju kupačice, državljanke Republike Slovačke, koja se dogodila 2. rujna oko podneva kada se stradala nalazila na tzv. napuhancu vučenom od brze brodice te je u jednom trenutku na nju naletio jet-ski, pri čemu je kupačica zadobila teške tjelesne ozljede, prenosi MMPI.

Odmah po stradavanju ozlijeđena je prevezena na obalu i preuzeta od djelatnika Hitne medicinske pomoći HMP Zadar, u daljnje postupanje prema zadarskoj Općoj bolnici.

Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće provodi se u nadležnosti Lučke kapetanije Zadar, u suradnji sa Policijskom upravom Zadarskom te Županijskim državnim odvjetništvom.

Brodica izgorjela u Ninskom zaljevu

Obavijest o požaru na brodici u Ninskom zaljevu zaprimljena je u MRCC Rijeka u petak, 1. septembra u 12.04 sati od očevica, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Zadar čiji službenici su odmah isplovili u spasilačku akciju prema mjestu dojave. O događaju je obaviještena i Javna vatrogasna postrojba, JVP Zadar.

Nedugo nakon pokretanja spasilačke akcije, u 12.28 sati vlasnik opožarene brodice javio je u MRCC Rijeka da jepožar ugašen uz pomoć drugih sudionika u pomorskom prometu, dok je četveročlana posada opožarene brodice bez ozljeda izvučena iz mora, na drugu privatnu brodicu. Na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje mora.

Podrtina opožarene brodice, tip gliser duljine 5,94 metara, hrvatske zastave ostala je u plutajućem stanju te je dotegljena do obližnje obale i izvađena iz mora.

Nakon pregleda olupine brodice te uzimanja izjava brodolomaca, državljani Republike Hrvatske u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće, iz nadležnosti Lučke kapetanije Zadar vlasniku brodice, također hrvatskom državljaninu izrečene su propisane mjere.

LK Dubrovnik

Službenici dubrovačke kapetanije jučer su u dva navrata izvršili MEDICO akcije prema pacijentima sa otoka Lopuda i Koločepa.

Prva MEDICO akcija pokrenuta je jučer u 06.15 sati slijedom zahtjeva dežurnog liječnika sa otoka Lopuda za pacijenta, državljanina Republike Hrvatske teško ozlijeđenog u prometnoj nesreći. Prije preuzimanja pacijenta službenici LK Dubrovnik na spasilačku brodicu ukrcali su djelatnike HMP Dubrovnik te su nedugo potom na Lopudu ukrcali pacijenta i prevezli ga u dubrovačku Luku Gruž, kamo su pristali u 07.25 sati, a pacijent je preuzet u daljnje medicinsko postupanje prema OB Dubrovnik.

Drugu MEDICO akciju službenici LK Dubrovnik izvršili su 2. septembra prema pacijentu, državljaninu Izraela, ozlijeđenom pri padu između brodice i rive u more.

Zahtjev za prijevoz pacijenta u LK Dubrovnik zaprimljen je u 18.45 sati, a prije polaska na spasilačku brodicu ukrcani su djelatnici HMP Dubrovnik, koji su pacijenta po dolasku na Koločep pripremili za prijevoz i pratili u povratku prema Dubrovniku. Iskrcaj u Luci Gruž izvršen je 2.rujna u 19.35 sati, kada je pacijent medicinski zbrinut u dubrovačkoj Općoj bolnici.

LK Zadar

Posljednju MEDICO akciju izvršili su službenici Lučke kapetanije Zadar prema pacijentici, državljanka Republike Hrvatske, s otoka Oliba u Zadar.

Zahtjev za hitan medicinski prijevoz u LK Zadar zaprimljen je 2.rujna u 22.43 sata, a nedugo nakon isplovljavanja iz luke Gaženica, liječnička pratnja ukrcana je u luci Silba.

Nakon pristajanja u Olibu pacijentica je pripremljena za ukrcaj i prijevoz sa liječničkom pratnjom prema Zadru, gdje su pristali 3.septembra u 02.10 sati, kada su pacijenticu preuzeli djelatnici HMP Zadar u daljnje postupanje prema OB Zadar, čime je ova akcija uspješno okončana.

Najčitanije