17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

HRA, CGO i ANIMA obilježavaju godišnjicu deportacije izbjeglica u Herceg Novom

Obilježeno 28 godina od deportacije izbjeglica – arhiva Boka News

Akcija za ljudska prava (HRA), zajedno sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO) i ANIMA – Centrom za žensko i mirovno obrazovanje obilježiće godišnjicu od zločina deportacije izbjeglica u Herceg Novom, u srijedu, 25. maja.

Kako je saopšteno iz HRA, ovo je 18. put da nezvanična Crna Gora odaje počast žrtvama ovog ratnog zločina, “a 13. put da se žrtava sjećamo ispred zgrade policije u Herceg Novom.”

“Crnogorska policija je u maju 1992. godine nezakonito uhapsila najmanje 66 izbjeglica iz BiH, uglavnom Muslimana, i isporučila ih vojsci bosanskih Srba u BiH, koja je većinu likvidirala. Samo 12 je uspjelo da preživi u koncentracionim logorima. Deportovano je i najmanje 33 izbjeglica srpske nacionalnosti radi prinudne mobilizacije. Devetorica optuženih policajaca oslobođeni su na osnovu neistinite tvrdnje crnogorskih sudova da ne mogu odgovarati za taj ratni zločin, jer Crna Gora zvanično nije učestvoval u ratu u BiH”, navodi se u saopštenju.

Skupu će, kako je saopšteno, prisustvovati članovi porodica troje stradalih, Sanina Krdžalije, Osmana Bajrovića i Suada Topalovića.

Iz HRA posebno ističu da će se po prvi put ove godine pridružiti ministar unutrašnjih poslova u Vladi Crne Gore, Filip Adžić, i direktor Uprave policije, gospodin Zoran Brđanin.

Najčitanije