8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrapović: Postepeno ukidanje mjera moguće krajem maja

Hrapović

Ministar zdravstva Crne Gore Kenan Hrapović kazao je da vjeruje da bismo drugu polovinu maja mogli dočekati sa postepenim ukidanjem nekih mjera. Ipak, naglasio je da, to šta ćemo raditi u drugoj polovini maja, zavisi od našeg ponašanja juče, danas, sjutra i svih narednih dana.

“Iako najveći dio crnogorskih građana poštuje mjere i preporuke Ministarstva zdravlja, na čemu sam im posebno zahvalan, postoji jedan dio koji odbija da prihvati da je rizično ponašanje u ovim danima nešto što nas sve skupa dovodi u veliku opasnost”, kazao je Hrapović za Dnevne novine.

On je istakao da naš motiv mora biti visok.

“Ako se sada uzdržimo od svih izazova koje nam, prije svega, lijepo vrijeme donosi ovih dana, onda ćemo biti u prilici da ljeto koristimo onako kako treba. Ako sada budemo neozbiljni, naše šanse da budemo kraće u ovom vakuumu, mogu biti neizvjesne”, kazao je on.

Hrapović je naglaso da trenutno u crnogorskom zdravstvenom sistemu imamo 149 respiratora.

“Očekujemo da će tri stići za nekoliko dana. Sa UNDP-om je dogovorena nabavka još 100, a prvih 40 respiratora iz ovog ugovora stići će do kraja mjeseca”, istakao je ministar.

Od kada je registrovan prvi slučaj obolijevanja od virusa korona u Crnoj Gori 17. marta, kako je rekao, testirane su 3.272 osobe, inficirano je 272, na bolničkom liječenju je 41 pacijent, a tri osobe su nažalost izgubile bitku sa ovom bolešću. Pod nadzorom epidemioloških službi je 7.605 osoba.

O kraju epidemije korova virusa je, kako kaže, još rano govoriti.

“Da možemo biti optimisti, samo ukoliko se budemo svi do jednog pridržavali uputa struke, nema sumnje da smo na dobrom putu. Svjedoci smo i ponovne importacije virusa u Kini, kao i njegove pojave kod već izliječenih pacijenata. Svijet još uči, i ovaj virus i dalje je velika nepoznanica svjetskoj stručnoj javnosti. Ne smijemo biti neodgovorni i dozvoliti zabludama da nas dovedu do pogrešnih zaključaka i odgovora. Sada je svaki korak važan. Na čelu naše borbe je struka i mi moramo čuti šta nam oni govore. Kada oni daju zeleno svijetlo za kraj, onda ćemo znati da je to i zaista kraj epidemije”, kazao je Hrapović.

On je rekao da je odgovor crnogorskog zdravstvenog sistema i države na kovid-19 u cjelini bio dobar, ističući da je to većinsko mišljenje građana Crne Gore, te da to pokazuju i sva istraživanja javnog mnjenja ovih dana.

Covid 19 Crna Gora – foto Boka News

“Mi smo prve preporuke i preventivne mjere uveli i prije importacije virusa. Podaci sa graničnih prelaza, koji govore o tome da smo u periodu od kraja januara do sredine marta imali više od milion ulazaka i izlazaka iz zemlje, jasno govore o velikoj frekvenciji putnika, i isto tako ogromnom naporu koji su iznijele službe zdravstveno sanitarne inspekcije i granične policije prilikom sprovođenja preventivnih mjera. Moram priznati da nije bilo lako i jednostavno uvoditi mjere u situaciji kada nemate registrovane slučajeve. Iako smo stalno govorili da je samo pitanje trenutka kada će prvi slučaj biti potvrđen i stepen tog rizika podizali od niskog preko umjerenog do visokog, u javnosti se osjećala nada da će nas možda virus “zaobići” jer smo bili posljednja evropska zemlja koja je imala prvi importovani slučaj koronavirusa”, istakao je Hrapović.

Najčitanije