20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatska čeka odluku o ulasku u evropski klub bez granica

Granični prelaz Karasović foto Boka News

Ako Hrvatska u četvrtak dobije odobrenje za ulazak u najveće područje bez granica na svijetu, kolone vozila na njezinim granicama sa susjedima u EU-u postat će povijest, najavljuje francuska agencija AFP.

Ministri pravosuđa i unutarnjih poslova Evropske unije sastaju se u četvrtak i odlučivat će o primanju Hrvatske u šengensku zonu bez putovnica, koja omogućuje slobodno kretanje više od 400 milijuna ljudi unutar 26 zemalja članica.

Jedna od najspornijih točki bila je sposobnost Hrvatske da nadzire najdužu vanjsku kopnenu granicu EU-a, u vrijeme kada migracija ostaje ključni izazov, navodi AFP u svojoj analizi.

Zahtjev Zagreba za članstvo u šengenskom prostoru 2016. također je došao u osjetljivom trenutku za Europu.

Milijuni migranata, mnogi iz zona sukoba, riskirali su od 2015. godine svoje živote kako bi ilegalno ušli u EU, a potom je 2020. izbila pandemija covida-19.

Obje krize prisilile su šengenske zemlje da ponovno uvedu određene granične kontrole.

Ako Hrvatska u četvrtak dobije zeleno svjetlo za ulazak u šengen – potencijalno uz Bugarsku i Rumunjsku – kilometarske kolone vozila na graničnom prijelazu Bregani sa Slovenijom odlaze u prošlost.

Bregana je jedan od 73 kopnena prijelaza na granici Hrvatske sa Slovenijom i Mađarskom koji će prestati postojati.

“Prvog januara uklonit ćemo barijere i granični promet bit će slobodan”, rekao je za AFP načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno.

U zračnim lukama će promjena stupiti na snagu 26. ožujka zbog tehničkih zahtjeva.

Turisti i kamioni

Hrvatska se nada da će članstvo u šengenu ojačati njezinu unosnu turističku industriju.

Zemlja s 3,9 milina stanovnika, ugostila je ove godine četiri puta više posjetitelja, većinom iz drugih država EU-a.

Ukidanje graničnih kontrola omogućilo bi turistima da brže stignu do hrvatskih destinacija, rekao je nedavno direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

“Međunarodni prijevoznici bit će oduševljeni”, rekao je AFP-u Vladimir Jurčec iz nacionalne udruge cestovnih prijevoznika.

Ukidanje provjera na granicama uštedjet će im šest do 10 sati tjedno.

“Nema više gužvi i višesatnog čekanja”, istaknuo je vozač kamiona Filip Svetličić čiji je kamion na putu za Italiju zapeo u višekilometarskoj koloni na izlasku iz Hrvatske preko Bregane.

Hrvatska će se 1. januara pridružiti i klubu jedinstvene valute EU-a, eurozoni.

Izazov – ilegalne migracije

Od ulaska u EU prije gotovo deset godina, Hrvatska je imala težak zadatak – nadzirati najdužu vanjsku kopnenu granicu bloka.

Granica, duga više od 1350 kilometara s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom, područje je koje je zloglasno po trgovini migrantima, drogom i oružjem.

Izvor:Hina

Najčitanije