4 C
Kotor

Slušaj online radio

Samit u Tirani: Ko želi u EU, treba da uvede sankcije Rusiji

Samit u Tirani – Foto: Michael Kappeler/dpa

Države Zapadnog Balkana treba da podrže spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije u šta spada i uvođenje sankcija Rusiji. To se navodi, pored ostalog, u deklaraciji samita u Tirani na kojem su u utorak učestvovali šefovi država i vlada 27 zemalja članica EU, kao i predstavnici zemalja regiona.

Članice EU su pozvale Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Srbiju i Severnu Makedoniju da nastave reforme. Potvrdile su svoju “neograničenu i nedvosmislenu posvećenost” pristupanju šest država Uniji. Istovremeno su istakle da je brz napredak ka članstvu moguć samo ako su reforme verodostojne.

Što se tiče sankcija protiv Rusije, navodi iz deklaracije se naročito odnose na Srbiju koja se do sada nije pridružila kaznenim merama koje je EU uvela Moskvi zbog agresije na Ukrajinu.

Ranije u utorak, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (fon Leyen) poručila je liderima zemalja Zapadnog Balkana: “Morate da odlučite na čijoj ste strani – da li ste na strani demokratije, a to je Evropska unija, vaš prijatelj i partner. Ili želite da idete drugim putem.”

Kao podršku za reforme, EU namerava da nastavi da pruža izdašnu finansijsku podršku Zapadnom Balkanu. Ekonomska i investiciona ofanziva koja je već krenula predviđa obezbeđivanje do devet milijardi evra bespovratnih sredstava u narednim godinama. To onda treba da mobiliše dodatnih 20 milijardi evra ulaganja.

Konačno, još milijardu evra otići će u region za ublažavanje posledica ruskog rata. Novac se može koristiti, na primer, za podršku porodicama i kompanijama koje su ugrožene zbog naglog rasta cena energenata.

Finansijska podrška takođe treba da pomogne da zemlje Zapadnog Balkana ne postanu zavisne od Kine. Kao i EU, Peking godinama pokušava da ostvari veći uticaj u regionu.

Izvor:dpa

Najčitanije