32.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatska ima najveću čarter flotu na svijetu

flota

U nautičkom čarteru Hrvatska je svjetska velesila i pokriva čak 40 posto svjetske čarter flote, piše u utorak Večernji list.

Nautičkim čarterom u Hrvatskoj se godišnje koristi pola milijuna gostiju kojima je na raspolaganju flota od čak 4378 jahti i brodica. Prema podacima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u RH je registrirano 2762 čarter-kompanija, od kojih je 930 aktivno. One iznajmljuju, prema podacima Hrvatske gospodarske komore (HGK), 1956 brodica, 2166 jahti na jedra i 256 motornih jahti.

Ukupna flota plovila u Hrvatskoj broji 126.033 brodica i 3118 jahti. Za kontrolu tehničke ispravnosti tih plovila nadležne su lučke kapetanije za plovila do 12 metara dok je Hrvatski registar brodova (HRB) nadležan za brodove duže od 12 metara.

Pomoćnik ravnjatelja HRB-a Andro Vidjak poajšnjava da brodovi u čarteru moraju ići svake godine na tehnički pregled dok plovila za osobnu upotrebu na redovni pregled idu svakih pet godina, a osim toga provode se i nenajavljene inspekcije resornog Ministarstva mora. U tom ministarstvu kažu da inspektori i ovlašteni djelatnici lučkih kapetanija godišnje obave oko 7000 inspekcijskih pregleda i otvrde oko 2000 prekršaja.

Čarter gosti ostvare više od tri milijuna noćenja u Hrvatskoj. U HGK kažu da prema istraživanju Tomas iz 2017. prosječna potrošnja “čarteraša” iznosi 183 eura dnevno dok je prosjek hotelskog gosta 75 eura po danu, piše u utorak Večernji list.

Najčitanije