21.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatska – od 1. jula ograničen rad trgovina nedjeljom, zabrana se širi i na pekare

Samoposluga – foto pixabay

Hrvatska Vlada je u četvrtak uputila u Sabor konačni prijedlog Zakona o trgovini, a prema kojemu se trgovcima zabranjuje radom nedjeljom u većem dijelu godine, odnosno trgovine će moći raditi najviše 16 nedjelja u godini. Predviđeno je, kako je kazao ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, da novi zakon stupi na snagu 1. jula.

Filipović je kazao na sjednici Vlade kako se ovim prijedlogom Zakona o trgovini uređuje temeljno pravo radnika na tjedni odmor, a da se rješava i pitanje „ravnoteže između privatnog i poslovnog”.

Radno vrijeme u trgovini, kako je kazao, regulira se na način da su trgovine zatvorene nedjeljom i za blagdane, a tjedni maksimalni iznos radnih sati koje trgovac samostalno raspoređuje od ponedjeljka do subote određen je u trajanju od 90 sati. Prema prijedlogu, trgovci bi samostalno određivala kojih će 16 nedjelja u godini biti radne, a u tjednima u kojima je nedjelja radna, najveći dopušteni fond sati uvećava se za 15 sati, što čini maksimalno dopuštenih 105 radnih sati tjedno od ponedjeljka do nedjelje.

– Kada se ovaj konačan prijedlog Zakona usporedi s prvim čitanjem, mi smo zbog potrebe opskrbe stanovništva, kontinuiranog obavljanja javnih usluga te rada onih objekata koji uobičajeno rade nedjeljom i blagdanima zbog specifičnosti, predvidjeli dio iznimki koje će raditi i nedjeljom. U odnosu na prvo čitanje, iz tih iznimaka maknute su pekarnice. – rekao je Filipović.

Zakonom se propisuju iznimke od općeg pravila koje se nalaze unutar ili su sastavni dio cjeline željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih i trajektnih luka, luka unutarnje plovidbe, brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz osoba i vozila, benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova te drugih subjekata u kulturi, muzeja, centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima.

Također, iznimke se odnose i na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama te prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Što se tiče trafika one mogu biti otvorena nedjeljom i blagdanom u vremenu od 7 sati do 13 sati.

Navedene iznimke su, kako se navodi u obrazloženju, propisane zbog potrebe opskrbe stanovništva, kontinuiranog obavljanja javnih usluga te rada onih objekata koji uobičajeno rade nedjeljom i blagdanima zbog specifičnosti potreba potrošača.

Najčitanije