27.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatska: Otvorena birališta

Primjenjivaće se mjere zaštite, a građanima je preporučeno da nose maske i da ponesu svoje hemijske olovke kojima će glasati.

Državna izborna komisija tek je u petak, na traženje Ustavnog suda Hrvatske, omogućila glasanje osobama zaraženim koronavirusom.

Oni će, kako je objašnjeno, glasati putem osoba od povjerenja. Za glasanje se prijavilo i više od 500 od oko 5.000 osoba kojima je zbog kontakata sa zaraženima određena mjera samoizolacije.

Birališta u Hrvatskoj su otvorena od 7 do 19 sati, dok se u inostranstvu glasalo i u subotu i nedjelju.

Oko 3,9 miliona birača odlučuje o tome ko će u naredne četiri godine biti njihovi zastupnici u Saboru koji ima 151 mjesto i ko će imati priliku da formira Vladu.

Finalno istraživanje agencije Ipsos za Novu TV objavljeno u petak uveče, uoči izborne tišine, pokazuje da su vladajuća Hrvatska demokratske zajedica (HDZ) i opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) gotovo izjednačene.

HDZ, prema toj anketi, osvaja 52 mandata, a koalicija lijevog centra “Restart” okupljena oko SDP 51. Za formiranje Vlade potrebna je podrška najmanje 76 poslanika, a analitičari ocjenjuju da je izglednije da HDZ složi većinu, jer ima veći koalicioni potencijal.

Treća politička snaga je desničarski “Domovinski pokret” pjevača Miroslava Škora s 18 mandata. Škoro je i na predsjedničkim izborima krajem prošle godine bio treći izbor hrvatskih birača.

Izborni prag od pet odsto prešle bi još i stranka Most i levo-zelena koalicija “Možemo”.

U Sabor Hrvatske bira se 151 poslanik na mandat od četiri godine. Njih 140 bira se u deset izbornih jedinica u zemlji, po 14 u svakoj.

U posebnoj 11. izbornoj jedinici tri poslanika biraju birači bez prebivališta u Hrvatskoj (dijaspora), a osam poslanika, od kojih troje srpskih, biraju pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj 12. izbornoj jedinici koju čini područje cijele Hrvatske.

Uz kandidate Samostalne demokratske srpske stranke, koja tradicionalno osvaja glasove srpske manjine, za mjesta rezervisana za predstavnike Srba u Hrvatskoj, bori se i lista Demokratskog saveza Srba.

Birači će na izborima moći da iskoriste i preferencijalni glas odnosno na listi za koju glasaju, mogu da zaokruže ime kandidata kojem daju prednost. Kandidat koji osvoji najmanje deset odsto glasova svoje liste, ima prednost pred ostalima, bez obzira na kojem mjestu se nalazi na listi.

Državna izborna komisija će dva puta tokom dana, u 12 i 17 sati, saopštiti podatke o izlaznosti, a od 21 sat će početi da objavjuje privremene rezultate.

Oni će, međutim, biti na malom uzorku, pa se pouzdaniji rezultati očekuju oko 23 sata. Nacionalne televizije će objaviti rezultate izlaznih anketa već po zatvaranju birališta u 19 sati.

Najčitanije