25 C
Kotor

Slušaj online radio

Kusovac prekršio samoizolaciju?

foto čitalac

Gradonačelnik Tivta dr Siniša Kusovac (DPS) navodno je prekršio riješenje o samoizolaciji izrečeno mu zbog kontakta sa osobom oboljelom od koronavirusa, jer su ga brojni građani juče poslijepodne vidjeli na plaži Žukovica u Donjem Grblju.

O toj okolnosti obaviještena je i tivatska policija koja će, kako saznajemo, provjeriti tvrdnje mještana da je tivatski gradonačelnik viđen u blizini kupališta u Opštini Kotor, a koje su oni prenijeli novinaru „Vijesti“.

Kusovac je prema tvrdnji građana koji su se tamo zatekli, juče između 17 i 18 časova bio u Žukovici –jednom od najljepših, ali pomalo dislociranih plaža u Boku, na obali Donjeg Grblja. On je tamo došao službenim automobilom Opštine Tivat, crnim nisanom kaškaijem (TV MN 001) koji je gradonačelnik inače, ranije sopstvenim riješenjem, sam sebi stavio na 24-satno rapolaganje.  Kada je jedna od građana krenu da ga fotografiše, Kusovac je to navodno, primijetio i brzo se udaljio, ušao u automobil i odvezao se. Svjedoci su ipak slikali crni Nisan Opštine Tivat, kako zamiče uz put od Žukovice prema selu Glavatičiči i tamošnjem poznatom restoranu i konobi „Tres Olives“.

Iako se prvo nije javljao na telefon i odgovarao na SMS poruku novinara, Kusovac je kasnije novinaru u telefonskom razgovoru kazao da se nalazi u svojoj kući i da je nije napuštao, te da sigurno nije bi u Žukovici.

“Nisam se kupao na Žukovici, već sam mjesto samoizolacije napustio na kratko, radi privatnog problema i uz saglasnost nadležnog sanitarnog inspektora. Inače, za mjesto samoizolacije mi je određeno selo Glavatičići u Grblju, a ne Tivat.”

Međutim, na pitanje ko je, ako ne on kojem je taj automobil stavljen na 24-satno rapolaganje, bio na neradni dan – u subotu poslijepodne na Žukovici službenim opštinskim „nisanom kaškaijem“, Kusovac se najprije zbunio a onda rekao da je automobil možda koristila neka druga osoba iz Opštine. On je kasnije nakon što su mu „Vijesti“ poslale fotografiju opštinskog automobila na seoskom putu u Donjem Grblju  kod Žukovice i zatražile zvanilnu izjavu o tome, primijenio priču:

„Spustio sam se dolje (do Žukovice-prim.aut.) i bio tamo bukvalno dva minuta.Nisam prekrđio samoizolaciju jer nisam ni izlazio iz automobila i sa nikim tamo nisam bio u kontaktu. Slobodno neka prijave oni koji su me tamo vidjeli ako sam sa bilo kime tamo razgovarao, neka kažu koliko je to trajalo i što je bilo. Prijavio sam sve policiji i sanitarnoj inspekciji i smatram da nisma prekršio samoizolaciju.“- kazao je Kusovac, ne želeći da odgovori na pitanje što je uopšte tražio u subotu poslijepodne u Donjem Grblju i zašto je izlazio iz kuće.

Zbog toga što je tokom prošle sedmice na jednom od sastanaka u Opštini, bio u kontaktu sa vaspitačicom iz tivatskog vrtiča “Bambi” kojoj je u nedjleju 29.juna kasno naveče potvrđena infekcija koronavirusom, gradonačelnik Tivta dr Siniša Kusovac je u zvanično u samoizolaciji od četvrtka, 2.jula. On je takođe testoran na koronavirus ali u međuvremenu nije saopšteno kakav je bio rezultat njegovog testa. Kusovac je prije nego što je u četvrtak objavio da mu je izrečena mjera samoizolacije, normalno tri dana odlazio na posao i kontaktirao sa brojnim građanima, a u utorak 30.juna je prisustvovao i govorio i na sjednici lokalnog parlamenta.

Onima koji prekrše mjeru samoizloacije, po važećim propisima u Crnoj Gori moe se izreću jovčana ili kazna zatvora u trajanju do jedne godine. Drugo krivično djelo koje se osobama koje krše samoizolaciju a potvrdi se da su inficirane, može staviti na teret je prenošenje opasnih zaraznih bolesti. Onome koji ne postupa po odlukama, propisima i naredbama, uslijed čega dođe do prenošenja zaraznih bolesti, zaprijećena je kazna od jedne do tri godine zatvora.

Izvor:S.L

Najčitanije