16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatska ove godine od turizma očekuje rekordnih oko 11 milijardi eura

Dalmacija ostrva – foto M.Marušić

Hrvatski turizam će ove godine najvjerovatnije imati rekordnu zaradu.

Hrvatski turizam postiže iznimnu posjećenost nakon ukidanja ograničenja vezanih za pandemiju koronavirusa. Najvjerojatnije će Hrvatska ove godine imati rekordan promet na račun turizma, koji će premašiti rekord prije korone od 10,5 milijardi eura.

Nakon proljetnih špekulacija i straha, sada je jasno da potražnja europskih i svjetskih turista za hrvatskim turističkim destinacijama nije smanjena. Kako predviđa Ministarstvo turizma Hrvatske, ovogodišnji prihod od turizma nadmašit će dosadašnji rekord i približiti se 11 milijardi eura 2022. godine.

Djelomični krivac za ovu svotu je, naravno, inflacija, no unatoč tome, hrvatski turistički djelatnici izuzetno su zadovoljni ovogodišnjim prihodima. Trenutno u Hrvatskoj boravi oko milion gostiju, uglavnom stranaca.

Prihodi turističkih radnika su dobri, uprkos nešto manjem broju gostiju, jer troše više. Prema riječima stručnjaka, ljudi su tokom pandemije uštedjeli nešto novca, koji su sada spremni potrošiti na odmor.

Primjerice, u Dubrovniku trenutno ljetuje 24.000 turista, što je oko 10 posto manje nego u rekordnoj 2019. godini. Turisti su impresionirani ponudom i izuzetnim povijesnim krajolikom.

Podjednako dobru sezonu bilježe i atrakcije u unutrašnjosti zemlje. Nacionalni park Krka, u kojem caruju prekrasni vodopadi rijeke Krke, ove godine je već posjetilo milion ljudi. Istom masovnom posjetu raduje se i Park prirode Plitvička jezera, gdje je prije pandemije pristup prirodnim atrakcijama, koje su zbog masovnog posjećivanja već bile u velikoj opasnosti, bio strogo ograničen.

Najčitanije