16 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatska: Počela škola pod posebnim epidemiološkim mjerama

Škola – Foto: Stipe Majic – Anadolu Agency

Počinje nastava za gotovo pola milijuna učenika u Hrvatskoj, a iako su škole većinom odabrale nastavu u razredima, zbog proboja koronavirusa neke ipak počinju nastavnu godinu putem interneta.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske predviđena su tri modela održavanja nastave u osnovnim i srednjim školama te na visokim učilištima, kao i rad ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja u školskoj godini 2020./2021. Model A je održavanje nastave u školi, Model B je mješoviti oblik nastave, u školi i na daljinu, a Model C je nastava na daljinu.

Prema trenutnim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) u školske će klupe danas sjesti ukupno 459.800 učenika.

MZO procjenjuje da će ove školske godine u osnovnim školama biti nešto manje od 316.000 učenika, od čega oko 38.000 prvašića i 143.800 srednjoškolaca.

U osam škola u Hrvatskoj, prema aktualnim informacijama, zbog zaraze zaposlenika koronavirusom, učenici prva dva tjedna nastavu će pratiti na daljinu, jer je više od 100 nastavnika i 1.000 učenika u samoizolaciji.

Primjenjuje se različit pristup nastavi od škole do škole, odnosno od županije do županije s obzirom na specifičnost epidemiološke situacije. Cilj je osigurati održavanje nastavnoga procesa uz tri osnovna pravila: nemiješanje različitih skupina, osiguravanje potrebnog razmaka te održavanje higijene.

Ravnatelj Osnovne škole Lovre pl. Matačić Tomislav Milek prvi dan škole organizirao je na način da je iskoristio sva tri ulaza u školu te je uoči početka nastave puštao po tri razreda kako se djeca ne bi grupirala.

“Pred učionicama su putokazi gdje se djeca moraju kretati na hodnicima, u učionicama svaki učenik sjedi u svojoj klupi, svaka učionica ima dezinfekcijska sredstva koja su i na ulazu u školu, zajedno s opremom za dezinfekciju cipela. Škola je nabavila dezinfekcijski stroj koji će nakon svakog izlaska učenika iz razreda dezinficirati prostor“, pojašnjava Milek.

Zaštitne maske nose učenici viših razreda, kako nalažu upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a djeca nižih razreda ne moraju nositi maske. Djeca viših razreda maske moraju nositi kada u učionicama nema dovoljno mjesta za poštivanje razmaka od 1,5 metara, ističe ravnatelj Milek.

“Razmak nije problem održavati u školama koje imaju veće učionice, dok škole s manjim učionicama moraju iznalaziti druga rješenja. Svaka škola u svakom trenutku, ovisno o epidemiloškoj slici, može promijeniti način rada na djelomični i potpunu nastavu na daljinu”, kaže Milek.

O tome će odlučivati epidemilozi koji će odrediti način i duljinu trajanja nastave sukladno epidemiloškoj slici koja se pojavila, broju zaraženih, je li riječ o učenicima ili pak nastavnom ili drugom osoblju.

U OŠ Lovro pl. Matačić svi učenici započeli su s pohađanjem nastave, a ove godine im gostuju učenici iz jedne zagrebačke škole koji su u pratnji školskog osoblja na nastavu stigli autobusima.

Uzrok tome je specifična situacija s početkom školske godine u Zagrebu u kojem je nekoliko škola oštećeno potresom i zbog toga neupotrebljivo za održavanje nastave. Stoga, neke škole, koje su prije potresa radile samo u jednoj smjeni, sada rade dvosmjenski jer su ugostile učenike, tj. razrede iz oštećenih škola koji na nastavu u zamjensku školu dolaze organiziranim prijevozom autobusima.

U Zagrebu 6.500 učenika iz škola oštećenih u potresu kreće organiziranim prijevozom u zamjenske škole autobusima u kojem je dežurni nastavnik koji ima popis učenika.

U školama nema zvona, sat većinom traje 40 minuta, svaki razred boravi u svojoj učionici, potrebno održavanje propisanog razmaka, a na ulazima u škole postavljene su tzv. dezinfekcijske barijere, nema kabinetske nastave i nema šetnje razreda po školi.

Za niže razrede prehrana će se većinom servirati u učionicama. Ondje gdje nije moguće poštovati propisani razmak, maske su obvezne samo za učenike viših razreda.

U svakoj školi određene su tzv. sobe za izolaciju jer dijete koje ima povišenu temperaturu treba izolirati i obavijestiti roditelje koji u najkraćem vremenu dolaze po djecu, a potom i mjerodavne institucije.

U učionicama su razmaknute klupe, u nekima čak postavljeni jednosjedi i pregrade, a na hodnicima označeni smjerovi kretanja.

Odmori bi trebali biti organizirani u različito vrijeme, a prolazak kroz zajedničke prostorije skraćeni na minimum.

Škole se maksimalno koriste otvorenim prostorima kako bi napravile učionice na otvorenom. Za prvašiće će biti većinom organiziran doček na otvorenom, uz prisutnost jednog roditelja.

Djeci treba redovito pranje ruku tekućom vodom i sapunom, a uporabu dezinficijensa treba nastojati ograničiti na dezinfekciju kod ulaska u školu i ne treba je primijeniti više od dva do tri puta na dan.

Roditelji su dužni djeci izmjeriti tjelesnu temperaturu svaki dan prije odlaska u školu, a u slučaju povišene temperature, moraju se javiti ravnatelju škole i izabranom pedijatru radi odluke o eventualnom testiranju i liječenju djeteta.

Najčitanije