20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatska – Ponovno pokrenuta inicijativa za uvođenjem smjera brodograditelj u drvu

Drvena barka

Višegodišnja želja da se obuče kadrovi za gradnju novih tradicijskih brodica, ali i popravak starih, opet se aktualizira.

Poznata je inicijativa murterske udruge Latinsko idro da se pokrene smjer brodograditelj u drvu, deficitarno zanimanje koje podrazumijeva mnogo posla, jamči dobra primanja, a tijekom školovanja i državnu potporu. U konačnici, čuva našu baštinu i prenosi je dalje.

Školovanje za brodograditelja u drvu ne postoji već desetljećima ne samo u Murteru, nego nigdje u Hrvatskoj. Najmlađi kalafat iz nacionalnog središta drvene brodogradnje završio je školu za stolara, a učitelja je sve manje: u Betini, s gotovo tri stoljeća dugom tradicijom drvene brodogradnje i susjednom Murteru, prenosi Otvoreno more.

– Mislim da je ne 5 do 12, nego je to zaostatak, u godinama se može govoriti. Svi danas aktivni majstori su vremešni ljudi, svi imamo svoj rok trajanja, rekao je za HRT Jakov Lovrić, predsjednik udruge “Latinsko idro” na Murteru.

Dva prethodna propala pokušaja oživljavanja škole za brodograditelje nisu obeshrabrila udrugu zaslužnu za revitalizaciju tradicijske pomorske baštine.

– Naša ideja je bila da se osnuje jedan razred, na nacionalnom nivou. Mi smo to potencirali na ovom terenu jer u Betini i Murteru još ima ljudi koji imaju te vještine i znanja i mogu ih prenijeti, dodao je Lovrić.

Ideju su podržali županijska Obrtnička komora i Srednja strukovna škola u Šibeniku, gdje se trebao održavati teorijski dio nastave. Budući brodograditelji u drvu trebali su tako sjesti u školske klupe u rujnu 2022., no to se nije dogodilo.

– Na žalost namjera se nije realizirala, ali je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike 5. rujna 2022. donijelo Odluku o upisu standarda zanimanja “Brodograditelj u drvu-Kalafat/ brodograditeljica u drvu-Kalafatkinja u Registar Hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Kad će saživjeti u obrazovnom sustavu odnosno biti razrađeno i primjenjivo u školama ostaje da čekamo – kazao nam je Dražen Sekso, ravnatelj Srednje strukovne škola Šibenik.

U prilog ovoj inicijativi našli smo već propisani program majstorskog ispita za zvanje majstor graditelj brodova, kao i tekst s portala pomorskodobro.com o očuvanju drvene brodogradnje.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije