25 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatska službeno primljena u eurozonu

Euro

Hrvatska je dobila konačnu potvrdu ulaska u europodručje – čime postaje njegova dvadeseta zemlja članica. Napokon znamo i po kojem će se tečaju kune, koje odlaze u povijest, mijenjati u itekako nam dobro poznatu valutu – euro. 7,5345 kuna za jedan euro. Sada kada je tečaj poznat, može početi dobrovoljno dvojno iskazivanje cijena, a od 5. septembra bit će obvezno.

U novu godinu s novom valutom. Danas u Bruxellesu i konačna potvrda da Hrvatska postaje članica eurozone. Ministar financija u odlasku nije skrivao oduševljenje.

– Ovo je veliki, povijesni dan za Hrvatsku! Sve ove odluke koje je donijelo Vijeće zaista označavaju nešto nevjerojatno u našoj povijesti. Duboko vjerujem da je ovo veliki dan i za Europsku uniju, rekao je Zdravko Marić, ministar financija u ostavci.

Zadovoljstvo nisu skrivali ni europski čelnici, vjeruju da je ovo potvrda snage Europske unije i njezine monetarne unije. Koristi za Hrvatsku, kažu, bit će vrlo mjerljive.

– Uvođenje eura omogućit će lakše i povoljnije ulaganje u Hrvatsku, smanjit će se ograničenja za gospodarstvenike i ukloniti troškovi promjene valuta. Pomoći će u stabiliziranju kamatnih stopa i učiniti kredite jeftinijima i dostupnijima za građane i gospodarstvo, rekao je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo.

– Danas slavimo snagu naše unije, koja se očituje u tome što se gotovo 350 milijuna Europljana koristi jedinstvenom valutom, rekao je europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Eurozona je strateški cilj od kojeg će Hrvatska prosperirati, uvjeren je premijer.

– To radimo, jer smatramo da je to u interesu hrvatskih građana, hrvatskog gospodarstva, da je to u interesu i države. Mi na taj način dižemo svoj kredibilitet, svoju reputaciju, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Neki građani uvjereni da će euro donijeti velika poskupljenja. Drugi, pak, podupiru promjenu valute. Lovce u mutnom, kaže guverner, trebalo bi obeshrabriti obvezno iskazivanje cijena i u kunama i u eurima.

– Sada točno znamo tečaj po kojem će se konverzija raditi. 5.9. počinje obveza za isticanje svih cijena i u kunama i u eurima. Međutim, tko god to želi, a znamo da su to neki već počeli raditi, može već sada objavljivati te cijene, rekao je Boris Vujčić, guverner HNB-a.

Dvostruko iskazivanje cijena trajat će i cijelu sljedeću godinu, a u prva dva tjedna od ulaska u eurozonu moći će se plaćati i kunama i eurima.

“Iskustva drugih zemalja prilično su slična”

Ulazak Hrvatske u eurozonu poklapa se s vremenom rastuće inflacije. Mnogi strahuju da će zbog prelaska na novu valutu cijene dodatno porasti.

– Iskustva drugih zemalja, neovisno o tome jesu li ušle u eurozonu prije 20 godina ili 7 godina kasnije, prilično su slična. Prvi udar je na cijene usluga, kažu svi. One su porasle u svim zemljama, no tvrde da je to kratkoročno, javio je Tihomir Vinković iz Bruxellesa.

Najviše su podupirale ulazak Hrvatske u eurozonu Dombrovskis i Gentiloni, koji su bili čelnici svojih vlada, dodao je objašnjavajući kako su naglasili da su dugoročne koristi puno veće i da će se vrlo brzo osjetiti bez obzira na početne poteškoće.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije