33 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatska: Velik interes za početne pakete eurokovanica

Euro

Prvi dan prodaje početnih paketića eurokovanica s hrvatskom nacionalnom stranom, u četvrtak u poslovnicama banaka, Fine i Hrvatske pošte kupljeno ih je ukupno 155.233, a uprkos velikom interesu, na šalterima nisu zabilježene veće gužve.

Kako stoji u odgovoru Hrvatske udruge banaka (HUB) na upit Hine, u poslovnicama banaka ukupno je prodano 85.529 komada početnih paketa evrokovanica za potrošače i 701 za poslovne subjekte.

Hrvatska pošta izvijestila je o prodanih 49.943 paketa. “Interes je velik, ali nema gužvi, pri čemu su početni paketi raspoloživi u više od 1000 poštanskih ureda u 800 naselja diljem Hrvatske”, napomenuli su.

U svim Fininim poslovnicama građani su jučer do 17 sati kupili 19.000 paketića eurokovanica u vrijednosti od 252.320 eura. Poslovni subjekti su, pak, kupili oko 60 paketića eurokovanica, čija vrijednost ukupno doseže 8.730 eura.

“Fina se dobro pripremila za prodaju te u svim poslovnicama osigurala određeni broj paketa kao i brzu te jednostavnu transakciju kupnje. Interes od strane građana je velik, na što ukazuju brojke, a atmosfera je pozitivna i ne očekujemo gužve, jer raspolažemo sa značajnim brojem šaltera za prodaju”, stoji u odgovoru Fine na upit Hine.

Kovanice se mogu koristiti tek od 1. siječnja 2023.

Mjesec dana prije uvođenja eura kao službenog sredstva plaćanja građanima je omogućeno da nabave početne pakete evrokovanica, koje će za plaćanja u zemlji i u inozemstvu moći koristiti tek od početka 2023. godine.

Početni paket eurokovanica za građane sadrži 33 eurokovanice u svim apoenima u vrijednosti 13,28 eura, za njega moraju izdvojiti 100 kuna, pri čemu je u jednoj transakciji moguće kupiti maksimalno dva paketa eurokovanica.

U paketu su tri kovanice od dva eura; tri kovanice od jednog eura, pet kovanica od 50 centi, pet kovanica od 20 centi, pet kovanica od 10 centi, tri kovanice od pet centi, četiri kovanice od dva centa i pet kovanica od jednog centra.

I poslovni subjekti od jučer u bankama, Fini i Hrvatskoj pošti mogu nabaviti početni paket eurokovanica, koji sadrži 525 eurokovanica svih apoena, u vrijednosti od 145,50 eura, što moraju platiti 1.096,27 kuna.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić više je puta istaknuo kako su osiguravanje opskrbe gotovim novcem eura i nesmetano odvijanje platnog prometa u zemlji ključni segmenti uvođenja eura. “Zamjena gotovog novca vrlo je važan događaj za svaku državu i njezin monetarni sustav. Trenutno, ovo je sigurno logistički jedan od najsloženijih projekata u Hrvatskoj”, naglasio je Vujčić i u prekjučerašnjem saopštenju centralne banke.

Na hrvatskim eurokovanicama – karta RH, kuna, Tesla i glagoljica

O izgledu nacionalne strane eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro, a u slučaju Hrvatske na nacionalnoj strani eurokovanica su – geografska karta Republike Hrvatske za apoen od dva eura, grafički prikaz motiva životinje kune za apoen od jednog eura, portret znanstvenika Nikole Tesle za apoene od 50, 20 i 10 centi te slova HR ispisana na glagoljici za apoene od pet, dva i jednog centa. Svi ti motivi imaju u pozadini šahovnicu.

Sredinom srpnja u Hrvatskoj kovnici novca u Svetoj Nedelji počela je proizvodnja hrvatskih eurokovanica, a planirano je da se do kraja ove godine otkuje oko 420 miliona eurokovanica.

Vujčić je sredinom prošle sedmice izvijestio kako je do tada otkovano 347 milijuna komada kovanica, odnosno 83 posto ukupne količine kovanica. Do Božića će biti otkovano 420 milijuna kovanica, istaknuo je Vujčić 23. novembra na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura.

Izvor:Hina

Najčitanije