11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatski tradicijski brodovi s posadama u Francuskoj na festivalu maritimne baštine

Nakon uspješnih organizacija predstavljanja hrvatske maritimne kulture i baštine u tuzemstvu i inozemstvu, posebno u Francuskoj, udruzi ‘CRONAVES’ dodijeljeno je još jedno međunarodno priznanje, nagrada i prilika ponovo predstaviti hrvatsku maritimnu kulturu i baštinu na predstojećem festivalu „Escale a Sète“. Ondje se svake druge godine u luci Sète okuplja više od 120 tradicijskih brodova te desetak najvećih svjetskih jedrenjaka, piše Morski.hr.

ESCALE À SÈTE – najznačajniji festival pomorske baštine na Mediteranu

Ukratko, to je oko 400 kulturnih udruga, stotinjak izlagača, pedesetak glazbenika i pjevača, 2.000 volontera i entuzijasta što predstavlja okosnicu uspjeha. Tu je i najveći glazbeni festival pomorske pjesme i glazbe, nezaobilazni spektakl Escale Bleue – „Plavo pristajanje“. 

Ovo je ujedno i najveća manifestacija na jugu Francuske, na ovogodišnju desetu obljetnicu festivala očekuje se 350.000 posjetitelja iz cijele Francuske i mnogih drugih europskih zemalja.

Festival je također i sjecište tradicionalnog brodovlja sa svih strana Europe, koji su pravi ambasadori svojih pomorskih tradicija i baštine. Uz pomorce i ljude od mora iz raznih zemalja, na festivalu su uz njih i njihovi konzuli i veleposlanici, vojni atašei i pripadnici njihovih ratnih mornarica.

Na poziv organizatora kao specijalno počašćeni gosti sudjeluju i hrvatski tradicijski brodovi s posadama, u okviru programa „Le patrimoine maritime Européennes“ te će nam biti omogućeno integralno predstavljanje naše maritimne kulture, tradicije na moru i na kopnu gdje će biti postavljeni hrvatski izložbeni i prezentacijski prostori.

Izvor:morski.hr

Najčitanije