20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatsko podmorje na točkovima: putujući muzej smješten u autobusu stigao u Istru

Foto – Nikša Stipaničev/Cropix

U sklopu devetodnevne turneje, putujući muzej na točkovima, s izložbom “Blago jadranskog podmorja”, posjetio je Pulu proteklih dana, piše Glas Istre, najavljujući iduće lokacije postava: Umag i Poreč.

Mobilna izložba smještena je u gradskom autobusu pretvorenom u stanište ljuštura jadranskih školjkaša, morskih zvijezdi, oklopa rakova, bodljikaša i puževa. Mogu se ondje vidjeti i oklopi plemenitih periski, upozoravaju autori izložbe, najvećeg mediteranskog školjkaša, zakonom strogo zaštićene vrste, koja izumire za vrijeme našeg života.

Da je riječ o jedinstvenoj izložbi kakve nema nigdje u svijetu, potvrdila je i Doris Dajić, autorica projekta.

– To je izložba na kotačima, odnosno mali muzej unutar autobusa. Nije baš ni tako mali s obzirom da unutar njega imamo čak 225 eksponata i 60 vrsta pomno odabranih iz našeg Jadranskog mora. A osim što mogu vidjeti turistički sadržaj, mogu naučiti kako očuvati bioraznolikost koja je iz godine u godinu sve siromašnija, kazala je Doris dodajući da je njihova misija prvenstveno edukacija svih uzrasta, osobito vrtićaraca i školaraca. Istaknula je i da turneja koja je započela u Puli, završava 15. lipnja, a pritom se zahvalila i poklonila suvenir direktorima turističkih zajednica u čijim će gradovima prezentirati svoju izložbu.

Incijator izložbe Dražen Dajić istaknuo je da su projekt pokrenuli 2019. godine, kao i da su ga na razini Europske unije zaštitili.

– Moram odmah reći da su kolege iz Italije, nekoliko znanstvenika koji su vidjeli izložbu, poželjeli da mi to njima prodamo. Međutim, mi smo naravno odbili jer je misija ovog projekta da obiđe cijelu Hrvatsku i da na taj način educira učenike osnovnih i srednjih škola, a da ljeti, u vrijeme turističke sezone, educira i same posjetitelje, odnosno turiste, o potrebi zaštite Jadranskog mora, rekao je Dražen.

Najčitanije